3 vanliga myter om jobb i offentlig sektor

accident-action-adult-280076

1. “Man har inte lika roligt på jobbet!”

En av de allra vanligaste förutfattade meningarna om jobb inom offentlig sektor är att arbetsuppgifterna är tråkiga. Du kanske har en inre bild av en tant i tofflor, nära pensionsåldern, som suttit på sitt dammiga kontor i decennier och vänt på samma gamla papper år ut och år in? Inte så kul, kanske. Den här bilden tyder i själva verket på att man inte förstår den grundläggande verksamheten för tjänster inom offentlig sektor. Många uppdrag berör alla delar av ditt liv, från födsel till bortgång. Kommuner, landsting och staten är alla enormt varierande och komplexa verksamheter (precis som livet självt!) – som finns till för att kunna göra samhället lättare, för alla.

2. “Allting går så trögt!”

En annan vanlig myt är att det inte finns något utrymme för snabba beslut eller kreativa lösningar inom offentlig sektor. Det är sant att det finns flera steg att gå igenom för att kunna fatta beslut – men trögt? Nej – snarare ORDENTLIGT. För glöm inte bort att allting görs för medborgarnas bästa. Det är ett ständigt stort samhälleligt tryck på offentlig sektor, och anledningen till att det tar lite längre tid är att alla beslut måste vara förankrade, alla ska känna sig säkra på att saker och ting blir rätt. I privat sektor, å andra sidan, finns ingen tid till eftertanke på samma sätt. Här prioriterar man annorlunda och kraven är ofta mycket större – eftersom företaget måste växa och tjäna pengar. En fördel med att jobba inom offentlig sektor är att man, till skillnad från privat sektor, alltid är flera som delar på ansvaret (och har många att bolla idéer tillsammans med).

3. “Det sker ingen utveckling alls!”

Den sista förutfattade meningen om offentlig sektor är att organisationerna står helt still i utvecklingen. Men ingenting kunde vara mer fel! Faktum är att det är de statliga och kommunala myndigheterna som har legat i bräschen för digitaliseringen – sedan mer än 25 år tillbaka. Offentlig verksamhet finns till för samhället, och samhället utvecklas enormt snabbt. Det gäller att hålla takten med invånarna! Till exempel var Skatteverket bland de allra första att anamma digitaliseringen gällande deklarationen, utveckla e-tjänster för folkbokföring, och etablera den digitala brevlådan.

Offentlig sektor har också ett krav på sig att vara tillgängliga och transparenta, och därför har till exempel kommuner jobbat i flera år med att skapa e-arkiv för att underlätta för invånarna att söka efter data. Samtidigt dyker det upp massvis med nya och spännande jobb inom offentlig sektor i och med digitaliseringen; som dataskyddsombud, e-strateger och andra IT-kravställare.

I slutändan handlar jobben inom offentlig sektor om hur man på bästa sätt ska kunna kommunicera med allmänheten – och skapa ett snabbare flöde kring allt som medborgarna behöver för att kunna leva sina liv på bästa och enklaste sätt. Och därför är jobb inom offentlig sektor både snabbare, roligare och mer utvecklande än du kanske trodde (fram tills nu)!

Därför ska du arbeta som konsult Ladda ner guiden!

Grå, tråkiga kommuntanter som jobbat med att vända papper i 50 år, långa beslutsprocesser utan spelrum för kreativitet, eller trånga korridorer som luktar damm. Är det här något av det du förknippar med jobb i offentlig sektor? Då är du egentligen helt ute och cyklar. Här är sanningen om de vanligaste myterna du bör känna till!