4 fördelar (+ ett par nackdelar) med att byta jobb ofta

fordelar-nackdelar-byta-jobb-ofta-244513-edited

 

Statistiken visar att det är vanligt att byta jobb. Många stannar inte på samma arbetsplats mer än 3–5 år – och orsakerna kan vara flera. Du kanske inte får utlopp för någon av dina kreativa idéer, eller tycker inte att du får vara med och påverka tillräckligt mycket i arbetet. Kanske lönen är för dålig, kanske är din chef för stram, kanske är arbetet för statiskt och kanske vågar du inte riskera något. När du känner att du bara står och stampar på samma ställe är det lätt att tappa tålamodet och börja titta åt andra håll. Här är de främsta fördelarna med att byta jobb – och vilka nackdelar som kan följa med!

1. Bättre motivation

En vanlig orsak till att man vill byta jobb är känslan av att man är “färdig” och helt sonika inte kan lära sig någonting mer. Den yngre generationen upplever ofta detta snabbast, och är ofta angelägen om att gå vidare någon annanstans, för att fortsätta förverkliga livsdrömmar, testa på nya saker och jobba med nya människor. Rastlösheten är påtaglig, och här kan ett nytt jobb öka motivationen markant. Men se upp – för i själva verket kanske det blir tvärtom! Faktum är att många blir mindre motiverade att prestera bra, eftersom ett nytt jobb innefattar så många andra aspekter. Bland annat ska du lära känna nya människor, komma in i rutiner, anpassa dig till företagskulturen och lära dig nya system och verktyg. Allt detta kan i själva verket vara ett ännu större hinder för motivationen -– jämfört med om du hade stannat kvar på ditt förra jobb!

2. Större nätverk

Genom att byta jobb får du inte bara nya arbetsuppgifter och en ny arbetsmiljö – samtidigt utökar du även ditt kontaktnätverk. Många som byter jobb ofta samlar med tiden på sig ett stort nätverk av tidigare kollegor, kunder och samarbetspartners, och ju fler man träffar, desto duktigare blir man på att nätverka. Alla nya människor du lär känna kommer du att kunna ha potentiell nytta av i ett senare skede i livet – i en annan position, på ett annat bolag eller i en helt annan bransch. Oavsett vad kommer det bidra till stora fördelar i din karriär. Ta vara på din inbyggda entreprenörsanda i alla sammanhang!

3. Mer erfarenhet

Utöver större motivation och ett bredare nätverk kommer du av naturliga skäl också snabbare få mer erfarenhet genom att ofta byta jobb. Genom att samla på dig erfarenhet och kunskap från olika typer av företag och organisationer får du snabbare koll på de viktigaste för- och nackdelarna och vad som passar dig bäst. Är det stora eller små företag? Offentlig eller privat sektor? Konsultlivet eller fast anställning? Bred erfarenhet ger dig bättre förståelse för olika förutsättningar, något som kommer vara till nytta genom hela arbetslivet. Den största nackdelen med att byta jobb för att utöka sin erfarenhet är dock naturligtvis att det ofta tar lång tid att lära sig nya saker. Har du däremot varit länge på en arbetsplats är det vanligare att löpande få ta del av utbildningsprogram, kurser och kompetensutveckling. Därigenom har du chansen att förkovra dig, utan att samtidigt behöva hantera faktumet att du är ny på jobbet. Ibland är den tryggheten ovärderlig!

4. Bättre lön

Att du (oftast) får högre lön när du byter jobb är ett faktum som inte går att sticka under stol med! Nya arbetsuppgifter på samma arbetsplats kommer visserligen att kunna ge dig nya utmaningar, variation, mer erfarenhet och större motivation i vardagen – men bättre lön får du bara om du byter arbetsgivare helt. Är lönen en avgörande orsak till att du inte är nöjd på din nuvarande arbetsplats, då rekommenderar vi verkligen att skaffa något nytt!

LinkedIn-guide för nybörjare Ladda ner guiden här!

De flesta byter jobb med jämna (och korta) mellanrum, ibland så ofta som vart tredje år! Här avslöjar vi de främsta fördelarna med att byta jobb, och ger dig samtidigt anledningar till varför du kanske INTE ska rusa in i nya utmaningar så ofta.