4 tips för hur ni får verksamheten att rulla under sommaren

Vabruari, eller vobruari, var snällare i år. Trots det ställdes många företag inför utmaningen med oplanerad personalbrist, vilket väcker frågan om att rekrytera in fler inför sommaren. Här delar Poolias Helena Lindfors och Isabella Johansson med sig av sina bästa tips för att verksamheten ska rulla under semestern.

Många företag har ett par av sina mest hektiska månader i början av året. Vilket ofta sammanfaller med oplanerad personalbrist till följd av vabbande och vobbande. Den höjda sjukfrånvaron skapar en ökad arbetsbelastning för de på plats, något som väcker tanken om att säkra upp bemanningen inför sommarens semester.

Ibland går det att hitta en intern lösning för att täcka upp behovet av personal under sommaren, men det är samtidigt viktigt att alla anställda får semester. Då kan inhyrning av sommarvikarier vara en gynnsam investering. Här listar Helena Lindfors och Isabella Johansson, konsultchef i Malmö respektive Jönköping, sina bästa tips för hur ni får verksamheten att rulla som vanligt under sommaren.

Kartlägg personalbehovet i god tid

Det är först och främst viktigt att sätta semesterplaneringen så att ni vet hur personalbehovet kommer se ut under sommaren. Då kan ni i god tid ta in sommarvikarier för att täcka de luckor som inte går att lösa internt. 

Säkra upp rätt bemanning i rätt tid

Dagens kandidater har många erbjudanden att välja mellan och är ofta ute i god tid på jakt efter det perfekta sommarjobbet. Det är därför viktigt för företag att vara lika snabba med inhyrningsprocessen av sommarvikarier, och säkerställa att den ses över i rätt tid. På så sätt går man inte heller miste om de mest kompetenta sommarkandidaterna.

Skapa goda förutsättningar genom onboarding 

För att verksamheten ska rulla på som vanligt under semestern är det viktigt att skapa goda förutsättningar för de som ska jobba, med andra ord en tydlig och strukturerad onboarding. Det är inte sällan vikarierna slängs in i juni, då anställda ofta är stressade inför semestern. Lägger man istället upplärningen av sommarvikarier i maj får de tid på sig att komma in i arbetsuppgifterna samtidigt som anställda kan gå på semester i lugn och ro. 

Om det finns möjlighet kan det dessutom vara nyttigt att låta sommarpersonalen gå bredvid för en kortare upplärning innan de börjar arbeta på riktigt. På så vis skapar ni de bästa förutsättningarna för en smidig sommar och start på hösten.

Se över deadlines 

Det är viktigt att se över vilka deadlines ni har under sommaren, för att sätta semesterschemat utefter det. Ett tips är att tidigt spika planeringen internt och rekrytera vikarier under det första kvartalet. På så vis kommer anställda känna sig trygga med att de kan gå på semester i lugn och ro. 

Är ni i behov av sommarvikarier? Kontakta oss så hjälper vi er hitta kvalificerade kandidater för just er verksamhet.
DSC_0367

 

 

 

 


Helena Lindfors
Konsultchef, Poolia Malmö 
0705251279
helena.lindfors@poolia.se

Poolia_8_foto_johanfreijd

Isabella Johansson
Konsultchef, Poolia Jönköping
0720782701
isabella.johansson@poolia.se