5 saker du INTE ska göra när du söker drömjobbet!

saker-du-inte-ska-göra-när-du-söker-drömjobb-675821-edited

WOW – du har hittat drömjobbet! Äntligen! Enda kruxet? Nu ska du söka det också. När världens bästa möjlighet finns inom räckhåll är det lätt hänt att bli lite FÖR ivrig i ansökningsprocessen. Se upp för de här fem sakerna – så att dina chanser inte faller platt!

 

1. Ansök inte i alla kanaler

Du vill ingenting hellre än att ha det där drömjobbet – men det betyder inte att du ska ta till alla medel för att få det. Att spamma med ansökningar kommer inte att öka din chans! Säger annonsen “För att ansöka, tryck på länken” – ja, då är det precis det du ska göra. Står det dessutom “vi tar inte emot några ansökningar via mejl” så ska du sätta dig på händerna. Annars blir resultatet enbart att rekryteraren tror att du inte kan läsa enkla instruktioner. (Och då hamnar du sannolikt inte högt upp på listan…) Big no no, alltså!

 

2. Ring inte rekryteraren vareviga dag

Ett klassiskt råd som många arbetssökande får av de stora byråerna är att ständigt ligga på rekryteraren. Men att ringa varje dag efter att du sökt jobbet bara för att presentera dig och inte ha något mer att säga än “ni har väl fått min ansökan?” rekommenderar vi INTE. Om du ska höra av dig måste du ha förberedd någon relevant fråga först. Annars kanske rekryteraren kommer tro att du är en galen stalker till slut!. Förlita dig istället på att de vet vem du är, och att de kommer höra av sig om du har rätt förutsättningar för att gå vidare i processen. Och har du fått ett bekräftelsemejl? Ja – då vet du att ansökan kommit in.

 

3. Prata inte bara om dig själv på intervjun

Wow, du har blivit kallad till intervju! Det är inte sant! Nästan så att du blir lite FÖR taggad, eller…? En vanlig risk med att vilja ha någonting lite för mycket är att man bara börjar prata, prata, prata – men glömmer bort att lyssna. Du vill gå rakt på sak och framhäva de absolut bästa sidorna hos dig själv – vilket kan bli lite mycket på en gång.

 

Vårt tips är istället att ta ett par djupa andetag och låta intervjuaren styra intervjun. Berätta att du verkligen väntat på just det här jobbet, och är glad att du fått komma på intervju, men fastna inte bara i dig själv. Tänk på att intervjun är till för att du ska få en känsla för jobbet, och ge arbetsgivaren en känsla för sin potentiella nya medarbetare, inte att du ska hålla en hyllningsmonolog till dig själv. Förbered frågor!

 

4. Grotta inte ner dig i detaljer

En annan sak som är viktig när du söker drömjobbet är att inte agera som om du redan har det – även om det kan kännas som att det inte finns någon annan framtid för dig! För visst skulle du inte gå på en första dejt och direkt börja prata om namnförslag på era barn..? Nä, precis. I jobbsituationen handlar det om att hitta en fin balans mellan vilka frågor som visar att du är intresserad, påläst och nyfiken, och specifika detaljer som kan kännas otäckt påträngande. Börja inte diskutera delar i kollektivavtalet på första intervjun – vänta tills du känner att det är relevant. Allting har sin tid!

 

5. Akta dig för att verka desperat

Precis som att du inte ska spamma med ansökningar eller bara prata om dig själv under intervjun så måste du också akta dig för att vara för hetsig i den fortsatta kontakten med företaget. Börja inte med att lägga till chefen på LinkedIn efter att ni bara träffats en gång – det kommer bara att verka desperat! Även om det är en bra kanal för att knyta kontakter och utöka ditt nätverk behöver du ha lite is i magen. Avvakta tills du faktiskt har fått det där drömjobbet. Då kan du gärna vara först med att adda alla nya kollegor!

6 steg till ett lyckat nätverkande  Lär dig bygga och vårda dina relationer Ladda ner guiden!