7 fördelar med att anlita en rekryteringskonsult!

Spara tid, nå ut till fler potentiella kandidater och minimera risken för en felrekrytering. Det här är bara några av fördelarna du får genom att anlita en rekryteringskonsult. I det här blogginlägget har vi samlat sju anledningar till varför du ska anlita en rekryteringskonsult när det är dags att rekrytera. 

1. Du sparar tid

Rekrytering tar väldigt mycket tid, men det vet du säkert. En rekryteringskonsult kan komma in och sköta hela rekryteringsprocessen – från att ta fram kravprofil och skriva jobbannons, till att ta hand om ansökningar, återkoppla och utföra intervjuer. Den tiden kan du istället lägga på ditt jobb och det som är bäst för ditt företag. Du får samtidigt en engagerad rekryterare som kommer hålla kontakt och uppdatera dig genom hela rekryteringsprocessen. Ganska bra deal ändå!

2. Du får ett annat perspektiv

Att rekrytera till företaget man själv jobbar på är svårt. Det är lätt att hamna i samma kravprofiler, att man anställer samma typ av personer och att det i slutändan inte sker någon utveckling. En rekryteringskonsult som har en objektiv syn kan utmana dig i att tänka annorlunda. 

3. Du får en rekryteringskonsult med kunskap om marknaden

Det är svårt att vara uppdaterad på vad som händer i rekryteringsbranschen och vilka nya rekryteringsverktyg eller plattformar det finns om du inte jobbar med det varje dag. En rekryterare har denna kunskap, känner till marknaden och är uppdaterad i utvecklingen och vilka trender som är på tapeten inom rekrytering. 

4. Du får hjälp av en specialist i rekrytering

Rekrytering är ett av de få yrken som många företag känner att de “kan” göra själva, vilket är konstigt med tanke på den långa erfarenhet och branschkännedom man behöver ha, samt den människokännare man behöver vara. En rekryteringskonsult är specialist inom rekrytering och det är också därför du anlitar hen!

5. Du minimerar risken för en felrekrytering

Det är lätt hänt att en rekrytering blir fel, att personen slutar och du behöver hitta någon ny. Det innebär också att en felrekrytering kostar väldigt mycket tid och pengar. När du anlitar en rekryteringskonsult så tar den risken, vilket betyder att om rekryteringen blir fel, så kommer personen i fråga att leta efter en ny kandidat – utan kostnad.

6. Du når ut till fler, bättre och rätt kandidater

En rekryteringskonsult har troligtvis ett mycket större nätverk än vad du själv har, och kan därför nå ut till fler och bättre kandidater. Det är även lättare för en rekryteringskonsult att kontakta en potentiell kandidat hos en konkurrent, än att du gör det själv. 

7. Du stärker ditt employer brand

Om du rekryterar själv är det vanligt att missa återkoppling till kandidater som inte var intressanta för er. Att inte återkoppla till en kandidat som har lagt ner mycket tid på sin ansökan ger en dålig bild av er som företag, vilket resulterar i ett sämre employer brand. När en rekryteringskonsult tar hand om en hel rekryteringsprocess kommer den skötas proffsigt och snyggt hela vägen. Det innebär att alla kandidater som har varit inblandade i processen kommer få återkoppling och ett bra bemötande, oavsett om de går vidare eller inte!

Nu har du fått ta del av några fördelar med att anlita en rekryteringskonsult för dina rekryteringar. En sista, minst sagt relevant fördel är också: du sparar pengar. Läs om det i vår guide!

Vad är mest kostnadseffektivt: rekrytera själv, hyra in personal eller ta in  hjälp? Ladda ner vår guide!