90-talister vs 50-talister på jobbet – här är skillnaderna!

imgix-404314-unsplash-593894-edited

Ofta skiljer det sig en del mellan de gamla rävarna som varit i arbetslivet ett bra tag, och den som precis fått sitt första jobb och aldrig satt sin fot på ett kontor tidigare. Här är fyra klassiska områden där junioren och senioren tänker HELT olika. Verkligheten ser såklart annorlunda ut – men vi lovar att du kommer känna igen dig i dessa beskrivningar! ;)

Som nyanställd

Junioren:

Är ofta lite avvaktande till en början på nya jobbet. Förutsätter naturligtvis att hen ska få en Iphone som jobbtelefon och att jobbdatorn står till fritt förfogande. Installerar alla möjliga programvaror, skapar sina konton och byter skrivbordsbakgrunden direkt. Sitter sedan och väntar på att få exakta instruktioner kring vad hen ska göra härnäst. Van att bli matad med arbetsuppgifter, och glömmer bort att tänka ett steg längre eller våga ta för sig. Behöver i början bli tillsagd att gå och kissa.

Senioren:

Tar ofta för sig mer i början. Frågar efter det mesta. Var kommer jag sitta? Hur stänger jag av larmet? Vart hämtar jag kaffe? Är beroende av att alla praktiska och tekniska delar är på plats innan hen kan börja jobba. Har stora problem med att logga in på datorn/intranätet/webbservern, och vet inte hur man kopplar in laptopen i dockan. Är fortfarande förbryllad över varför hen inte får någon fast telefon, på det här jobbet heller.

På kontoret

Junioren:

Behöver bara molnet för att arbeta. Släntrar in vid 9.30 snarare än 7.30 – och förutsätter att hen ska kunna jobba hemma minst en dag i veckan. Skjuter på dygnet och jobbar på kvällen om det skulle behövas. Glömmer bort att äta lunch för att hen fastnat i ett flow, och hämtar sushi vid 13.15 när hungern börjar göra sig påmind. Är flexibel när det kommer till arbetsplatsen och kan sitta varsomhelst och jobba. Hittas ofta i någon soffa.
 

Senioren:

Är mån om att veta exakt vilka tider hen har att förhålla sig till, och ser till att etablera dessa tidigt. Högaktar traditionsenligt kontorstiderna. Är på plats prick klockan 8, går klockan 17. Drar fram sin termos och ostmackan vid 8.45 på morgonen. Halv tio står hen först i kön till kaffemaskinen, och klockan 12 är skrivbordet alltid tomt. Vill ha sin fasta plats med foton på barnen och papper och pennor i ordning. Med certifieringarna uppnålade på väggen och tidskriftssamlarna prydligt i bokhyllan, då är senioren nöjd.

I relationer

Junioren:

Glömmer bort att chefen är chef ibland, och avbryter mer än gärna i hens utläggningar. Bokar möten genom att droppa in förbi chefens kontor och slå sig ner vid skrivbordet för att snacka en stund. Har en mer avslappnad relation till det mesta och bryr sig inte så mycket om formaliteter. Kollegor är vänner, som hen gärna pratar med om allt mellan himmel och jord, och umgås med även utanför arbetet. Linjen mellan jobb och privatliv är utsuddad för junioren, och helgen börjar gärna med en lång fredagslunch.

Senioren:

Titulerar chefen med “chefen”. Är mån om att upprätthålla formaliteter och hierarkier och bokar ett individuellt möte genom att skicka en officiell kalenderinbjudan – om två veckor. Har en traditionsenlig professionell roll gentemot såväl chef som kollegor, och skulle inte komma på tanke att ta en öl med dem efter jobbet. Pratar bara om nästa möte, aldrig om vad som händer i helgen.

6 steg till ett lyckat nätverkande  Lär dig bygga och vårda dina relationer Ladda ner guiden!