Jurymedlemmarna om Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna
Tanken bakom initiativet Årets unga ledande kvinna är att lyfta fram fler ledarförebilder och på så sätt bidra till förändring mot ett mer jämställt samhälle i Jönköpingsregionen. Poolias uppdrag är att sköta urvalet bland alla nominerade för att få fram en lista med ett tjugotal unga kvinnor i länet som har en förmåga att genom sitt ledarskap inspirera andra till att bli framtidens ledare.

– För Poolia var det självklart att vara med och bidra till ett mer jämställt län. Genom åren har vi märkt att initiativet skapat uppmärksamhet och fått fler att engagera sig i frågan, vilket är otroligt kul. Jag och mina kollegor tycker att det är årets roligaste och svåraste rekrytering. De nominerade är sanna förebilder och vi imponeras av vad de åstadkommit genom respektive ledarskap, berättar Charlotte Järeby Hellman, vice vd på Poolia Sverige.

Så går urvalet till

Processen går till som så att alla nominerade behöver acceptera sin nominering och motivera den genom att svara på frågor kring sitt ledarskap och de resultat som uppnåtts, exempelvis konkreta förändringar de drivit igenom. Poolia intervjuar kandidaterna och genomför tester och referenstagning med slutkandidaterna. När allt detta är gjort blir det juryns jobb att läsa på om de utvalda kandidaterna för att därefter diskutera och fatta beslut om vem de ska utse till Årets unga ledande kvinna.

Representanten från Saab om att sitta i juryn

En annan erfaren jurymedlem är Anders Jonzon, kommunikationschef för affärsområdet Industrial Products and Services på Saab.

– Saab är en arbetsplats med en hög andel män, men vi ser att det är mycket bättre med en blandad grupp och jobbar aktivt för detta. Årets unga ledande kvinna är ett bra exempel på hur vi kan lyfta fram unga kvinnliga ledare och därför har vi valt att stötta initiativet, berättar Anders och fortsätter:

– Poolia som rekryteringspartner gör ett gott jobb med att hjälpa oss i juryn att selektera och välja ut de bästa kandidaterna. Överhuvudtaget har rekryteringsbolag en viktig uppgift med att presentera kvinnliga kandidater för företag som ett led mot mer jämställda arbetsplatser.

Hur är det att sitta med i juryn och vad letar du efter?

– Som jurymedlem har man en svår uppgift då det finns många duktiga kvinnor bland nomineringarna. Samtidigt är det stimulerande och roligt att få läsa om alla kandidater. Jag letar efter en röd tråd i ledarskapet och tittar efter om det finns en strategi bakom. Det vill säga om ledaren har hittat ett sätt för att leda sitt team mot ett bestämt mål med en tydlighet som gör att medarbetarna förstår. Ledarskap handlar också mycket om det kommunikativa och att ge feedback till sina anställda. Eftersom jag själv arbetar som kommunikationschef gör det mig extra glad när jag märker att ledaren har en stor kommunikativ förmåga. Jag skulle säga att ledarskap till 90 procent handlar om att kunna kommunicera.

Finns det någon kvinnlig ledare som du själv inspirerats av i ditt liv?

– Ja, det finns flera kvinnor inom Saab som inspirerar mig. Inom idrottsvärlden ser jag upp till Pia Sundhage. 

Vill du läsa mer om Årets unga ledande kvinna? Klicka här

Vad är mest kostnadseffektivt: rekrytera själv, hyra in personal eller ta in  hjälp? Ladda ner vår guide!

Foto: Era Gerguri, Årets unga ledande kvinna 2019/Anders Jonzon, Saab, jurymedlem

Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015 visade att Jönköping låg i botten nationellt med lägst andel kvinnor bland länets chefer. Det vill Poolia vara med och ändra på. Sedan initiativet Årets unga ledande kvinna startades har vi varit delaktiga som rekryteringspartner. Två erfarna jurymedlemmar är Charlotte Järeby Hellman från Poolia och Anders Jonzon från Saab, som berättar mer om deras häftiga uppdrag.