Case: Byggnadsingenjör – från Syrien till Sverige

Med en byggnadsingenjörsutbildning och två års erfarenhet som platschef i ryggsäcken kom jag till Sverige från Syrien 2014 – med drömmen att hitta ett jobb. Tack vare Poolia börjar jag inom kort mitt nya jobb som entreprenadingenjör, två år efter jag satte min fot på svensk mark för första gången. Med min historia vill jag inspirera andra till att göra samma sak.

Hopp om en bättre framtid

För nästan två år sedan flyttade jag till Sverige från Damaskus, Syrien. Jag och min syster lämnade familj och vänner med hopp om en bättre framtid i Sverige. Jag hade några år innan hunnit ta min byggnadsingenjörsexamen och arbeta som platschef inom fasad-design i två år. Den sista september 2014 kom jag och min syster till Älvsjö, Östberga i Stockholm.

Korta vägen

För att komma in i samhället, språket och framför allt, för att ta vara på min utbildning, erfarenhet och kompetens, började jag på Korta vägen – en arbetsmarknadsutbildning som riktar sig till akademiker med utländsk bakgrund. Syftet med kursen är att ta till vara på kompetenser och göra vägen kortade till den svenska arbetsmarknaden. Ett samarbete mellan Stockholms universitet och Arbetsförmedlingen. På kursen fick jag även möjlighet att göra praktik.

Eftersom min syster redan hade gått kursen var det naturligt för mig att också gå den. Och det är jag otroligt glad för i dag.

Och så fick jag träffa Poolia!

Under Korta vägen-kursen fick jag komma på ett studiebesök hos Poolia och på så sätt träffa rekryteringskonsulten May Molin. Hon hade då fått uppdrag från flera olika arbetsgivare som behövde ingenjörer. Jag tillsammans med andra på min kurs fick därför träffa May för en kort intervju. Hon tyckte att min profil var intressant och såg att mina kompetenser matchade med en av arbetsgivarnas behov. May presenterade min profil för arbetsgivaren och efter två veckor berättade hon att de var intresserade, och jag fick komma på en intervju. Intervjun gick jättebra och de erbjöd mig jobbet som entreprenadingenjör.

Nyfiken på vad Poolia kan erbjuda dig? Kolla in våra lediga jobb här!

Mitt jobb kommer vara som montageplanerare där det blir mitt huvudansvar att forma och planera leveransprojekten – från anbud till slutförande. Jag kommer vara placerad på kontoret men mest ute på byggplatsen.

Ta till vara på arbetskraften

Jag är jättetacksam över att Poolia hjälpte mig till det här jobbet. Framför allt May som har tagit hand om mig och coachat mig hela vägen. Det finns väldigt många nyanlända som befinner sig i den situation som jag var när jag kom till Sverige. Många av dem har bra utbildningar och kompetens som vi här i Sverige har möjlighet att ta till vara på. Genom att dela min historia hoppas jag att jag kan inspirera andra till att göra samma sak, och att få fler företag att se vilken bra arbetskraft det finns i de nyanlända.

/Maggie Ilie

Därför ska du arbeta som konsult Ladda ner guiden!