Dags att byta jobb?

Har du allt oftare börjat titta på klockan under arbetsdagen och undrat varför tiden tycks gå så långsamt? Har dina arbetsuppgifter som tidigare kändes utmanande och stimulerande börjat gå på rutin och känns monotona? Blir du irriterad på dina motiverade och taggade kollegor? Och har du dessutom börjat känna viss ångest på söndagskvällen över att det snart är måndag igen? Du är långt ifrån ensam om att ha hamnat i en situation där du blivit kvar i ett jobb eller företag som du inte längre trivs med längre, tvärtom.

Många blir kvar på sin arbetsplats trots att varningssignalerna är många. Vi har listat några av de vanligaste signalerna som är tydliga tecken på att det är dags att damma av CV:t och söka nytt jobb.

  1.    Surfar på nättidningar och sociala medier

Problem: Du kommer på dig själv med att flera gånger under dagen fastna i andra saker än jobb? Du har kanske mycket att göra, men trots detta fastnar du i andra göromål än just dina arbetsuppgifter. Detta är ett ganska tydligt tecken på att du varken tycker att dina arbetsuppgifter är roliga eller viktiga.  

Lösning: Fundera på vad det är som gör att du känner dig ofokuserad eller ostimulerad. Behöver du nya utmaningar, utveckling eller kanske en utbildning för att få tillbaka motivationen? Går detta att få i ditt nuvarande arbete? Har du för mycket att göra och inte vet var du ska börja? Ta hjälp av din chef eller en kollega med hur du skall prioritera.

 6 steg till ett lyckat nätverkande  Lär dig bygga och vårda dina relationer Ladda ner guiden!

 

  1.    Söndagsångesten

Problem: Redan på fredag kväll kryper sig ångesten över dig för att helgen snart kommer att ta slut. Detta är en stark varningssignal om att du inte trivs på din arbetsplats och du bör agera direkt.

Lösning: Ta reda på vad det är du inte trivs med eller inte mår bra av. Är det arbetsuppgifterna? Företagskulturen? Kollegorna? Din Chef? Oavsett vilken anledning det handlar om bör du fundera på om din arbetssituation är hälsosam för dig. Genom att ta reda på orsaken till problemet vet du vad du behöver fråga om och säkerställa vid nästa arbete.

  1.    Pessimistisk

Problem: Känner du dig negativt inställd till din lön, arbetsplatsen i stort, dina arbetsuppgifter, kollegor, företaget och dess värderingar, ja allt i stort sett. Då har det gått så pass långt att du har börjat bli bitter och det är hög tid att ta reda på om du fortfarande är rätt person på rätt plats?

Lösning: Fundera varför du känner dig negativt inställd. Handlar det om dina arbetsuppgifter och din lön eller saknar du stimulans? Ta en dialog med din chef, hör efter vad det finns för möjligheter inom företaget. Går det att få nya, fler arbetsuppgifter och fråga vad som skulle krävas för att (om möjligt) kunna höja din lön.

  1.    Mer dåligt än bra

Gör en hederlig plus- och minuslista. Vad är det du tycker om och trivs med på din arbetsplats, kontra det du inte tycker om. Kika på minuslistan, hur många av punkterna skulle du kunna påverka och därefter stryka? Är det i slutändan fler minus än plus är det kanske dags att fundera och se sig om efter en ny utmaning.

Det är viktigt att vara motiverad, trivas och göra ett bra jobb. Hitta ett ställe där du kan göra det. Björja med att titta på alla våra jobb!