Case: Från ingenjörsstudent till CFO på Poolia

casefredrik.jpg

Min framtid som ingenjör var i stort sätt redan planerad när jag började på ABB:s industrigymnasium i Finspång. Men efter några år på civilingenjörsutbildningen i Uppsala ville jag testa på något annat. Det här är min karriärresa – från ingenjörsstudent till CFO på Poolia.

För att få en bild av min resa måste vi börja redan på gymnasieingenjörsprogrammet på ABB:s industrigymnasium i Finspång. Där fick vi studera naturvetenskap, teknik och fysik i skolbänken samtidigt som vi var ute på industrigolvet två gånger i veckan, med syftet att tidigt förstå både ingenjörernas och industripersonalens vardag i det verkliga arbetslivet.

Från en snart klar ingenjör till ekonom

När jag tog studenten var det därför naturligt att fortsätta min ingenjörsbana på Uppsala Universitet där jag studerade civilingenjör med humanistinriktning. Eftersom det just då var en stor efterfråga på tvärvetenskapliga ingenjörer som både hade kompetens inom avancerad teknik och förmåga att förstå det humanistiska.

Efter två år av bland annat matematik, statistik, kemi, IT, biologi, kulturgeografi och filosofi i en salig blandning bestämde jag mig för att ta ett sabbatsår för att plugga ekonomi med målet att ta en dubbelexamen. Men det tog inte lång tid tills jag förstod att ekonomi var min grej – det var konkret och kändes rätt för mig. Det var självklart ett stort steg att hoppa av min sedan länge utstakade ingenjörsbana men jag vågade lita på magkänslan och det har jag aldrig ångrat!

Revisionsbyrå – en bra skola

Efter civilekonomexamen signade jag ett jobb på revisionsbyrån Deloitte, en bra skola där jag fick lära mig allt om olika typer av kunder, branscher och företag. Där fick jag snabbt ett större ansvar och blev handledare för juniora personer, för att efter två år börja nischa mig mot bank och finans.

Efter fyra år på Deloitte var det dags att skriva provet för att bli revisor och då var jag tvungen att fatta beslut om att stanna på Deloitte eller inte. Självklart är det en kvalitetsstämpel att bli revisor, men jag ville vidare för att arbeta på en ekonomiavdelning.

 

Från redovisningschef till CFO på två år

Då 29 år gammal sökte jag och fick jobbet som redovisningschef på Wasa Kredit, en del av Länsförsäkringar. Där var jag en del av redovisningsfunktionen med personalansvar för en person, som ganska så snabbt utvecklade sig till fem personer. Jag fick ta ett stort ansvar tidigt och att vara någons närmaste chef var nytt för mig, vilket utvecklade mig enormt mycket.
6 steg till ett lyckat nätverkande  Lär dig bygga och vårda dina relationer Ladda ner guiden!Efter två år fick Wasa Kredit en ny VD som jag fick en väldigt bra kontakt med. Bara en kort tid därefter sa den dåvarande CFO:n upp sig och två månader senare blev jag den nya CFO:n på Wasa Kredit. 31 år gammal var jag ytterst ansvarig för företagets finanser och medlem i ledningsgruppen. Allt tack vare den nya VD:n som istället för att bara se mitt CV såg min potential och vågade satsa på mig.


Med lite tur och lite skicklighet satt jag nu som CFO på Wasa Kredit och var ansvarig för 18 anställda. Direkt startade jag ett utvecklingsprojekt där jag gick igenom alla processer för att se om det fanns ett sätt vi kunde arbeta smartare på. Och det fanns det!

Efter 7 år var jag redo för nästa utmaning

Jag arbetade på Wasa Kredit i sju år, två år som redovisningschef och fem år som CFO och medlem i ledningsgruppen. När jag hade byggt en väl fungerande avdelning med medarbetare som mådde bra och där jag hade skapat de förbättringar och backups som behövdes, var jag redo för nästa utmaning – på Poolia.

Lästips! Så ökar du drivkraften i teamet

Med lite tur och lite skicklighet är jag där jag är idag. Jag är tacksam för att andra har vågat satsa på mig och att jag själv har vågat tro på vad jag kan. Nu känns det superkul att få chansen att testa en helt ny bransch, en helt ny avdelning och en helt ny utmaning.

 

/Fredrik Johansson, CFO Poolia