De 5 vanligaste rollerna för en interimskonsult

pexels-photo-273062


1. Under en rekryteringsprocess

En interimslösning är det bästa sättet att upprätthålla arbetsuppgifter och ordinarie funktioner i en övergångsperiod. När en medarbetare ska sluta och du vet att rekryteringsprocessen kommer att ta tid så är det värdefullt att kunna ta in någon direkt på denna position. Att lösa kompetensbristen internt och fördela arbetet på interna resurser kan innebära stor påfrestning på verksamheten, gällande såväl arbetsbörda som okunskap. Med en interimslösning kan arbetet fortskrida som vanligt under rekryteringen tills du hittat rätt person.

2. För en helt ny roll/tjänst

Interim är också en bra lösning när du överväger om ni ska skapa och inrätta en helt ny tjänst eller position i verksamheten. En rekryteringsprocess är ofta dyr och tar tid, och en anställning medför i sin tur kostnader och belastning på andra resurser. Därför är en interimslösning ett bra alternativ för att se om rollen kommer fungera som du tänkt dig eller inte. Under extra arbetsintensiva perioder kan det av samma anledning vara en bra idé att ta in en konsult.

3. På chefsposition

En interimslösning kan också fungera som ersättare på en viktig chefsposition, om personen ifråga är tjänstledig, föräldraledig – eller har slutat med plötslig verkan. Chefsrollen är viktig på grund av det kontinuerliga uppdraget som rollen förutsätter; medarbetaransvar, erksamhetsutveckling, ledningsrepresentation och budgetansvar bland annat. Detta arbete kan varken stanna av eller fördelas internt, utan kräver en särskild person med specifik kompetens på plats.

4. Som specialist

En vanlig roll som ofta tillfaller en interimskonsult är som specialist inom något område. Det kan handla om förändringsprocesser, implementeringen av ett nytt system eller nya strategier. En specialist har särskild kompetens och kan dedikerat fokusera på sitt uppdrag utan att stjäla tid från det ordinarie arbetet. Även om kompetensen finns internt så har man samtidigt sina vanliga arbetsuppgifter att sköta, vilket kan vara svårhanterligt ur flera aspekter. En annan fördel med en interimslösning i detta fall är att du undviker problemet att en eventuell nyrekrytering blir överflödig efter projektets slut.

Därför ska du arbeta som konsult Ladda ner guiden!

5. Som vikarie

En interimskonsult behöver inte bara fungera som ersättare för chefspositioner eller för specialistroller i verksamheten. För en medarbetare som innehar till exempel en betydande projektledarroll, kan en konsult även fylla dennes roll vid frånvaro som föräldraledighet eller tjänstledighet. 

Definitionen mellan interimslösning och konsult/underkonsult kan vara hårfin och variera beroende på sammanhang. 

Har du behov av en interimskonsult i verksamheten utifrån någon av situationerna ovan, eller funderar du om det kan vara lämpligt i något annat sammanhang? Hör av dig till oss på Poolia så hjälper vi dig att hitta rätt person!

En interimskonsult kan ha många roller och fylla olika funktioner i din verksamhet. Här är 5 av de vanligaste situationerna som förekommer i organisationer av alla storlekar – där en interimslösning är väl lämpad.