De största HR-trenderna under 2023

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >De största HR-trenderna under 2023</span>

2022 är ett avslutat kapitel och när vi nu går in i det nya året är det alltid lika intressant att blicka framåt och trendspana kring de förändringar vi tror oss kunna få se under 2023. Här är några av de trender som är mest omtalade just nu inom HR – en blandning av avancerad teknik och mer mänsklighet. 

Hybridarbetet fortsätter

Att jobba på distans är för det flesta knappast något nytt vid det här laget, men trenden som startade under pandemin fortsätter starkt även 2023. Just nu har vi kommit så lång in i hemmakontors-revolutionen att organisationer måste sätta strukturer och processer för hur man kan göra det till en permanent lösning. Risken är annars att medarbetare börjar se sig om efter andra arbetsplatser. 

Kompetensutveckling

Under 2022 började vi verkligen se fördelarna med att implementera kompetensutveckling som en del av medarbetarnas vardag på jobbet. Eftersom vi står inför en stor kompetensbrist kommer alla organisationer under 2023 behöva se över sina framtida behov och redan nu titta på vilka medarbetare som kan och vill utvecklas till att fylla andra roller. Det har också visat sig ge en bättre arbetsplatskultur och större motivation för de anställda.

Medarbetarupplevelsen i fokus 

Fler och fler HR-avdelningar sätter medarbetarupplevelsen i fokus under 2023 – en undersökning från Gartner visar att 47% HR-ledare har det som en topprioritet. Tidigare har kandidatupplevelsen varit en viktig puck att lösa, men hur tar man hand om de anställda när de väl är på plats? Att ge de bästa förutsättningarna för sina medarbetare och se till deras fysiska och psykiska hälsa kommer att vara en viktig nyckel till att behålla kompetens under kommande år. 

Tech och AI

Artificiell intelligens är något som det i flera år har pratats om som ska komma och ta mer och mer plats i våra liv, men än så länge har man kanske inte sett några stora förändringar. Nu verkar det som att 2023 blir året då AI-revolutionen på riktigt är här. Inom HR innebär det fler och mer avancerade tech-verktyg som med hjälp av AI kan automatisera och förenkla uppgifter som att hitta kandidater, läsa cv:n och onboarda nya medarbetare. Det ger HR-teamet mer tid till andra, mer kreativa uppgifter.