Dress for success! Så här klär du dig för att klättra i karriären

Vill du ta dig framåt i karriären? Då ska du tänka på hur du klär dig! Genom rätt färger i rätt situationer, kläder som passar både din egen stil och företagets klädkod kan du bli mer självsäker och klättra snabbare uppåt på karriärstegen. Här ger stilkonsult Anna Nylander sina bästa tips för både kvinnor och män.

Känns det som samma procedur varje morgon, som att du tappat bort dig när det kommer till kläder? Det är inte ovanligt! Har du varit länge på samma arbetsplats har du förvisso säkert anammat klädkoden mer eller mindre medvetet. Genom ditt val av kläder kan du påverka både ditt eget och andras intryck av dig. Det kan låta simpelt, men när du utstrålar självsäkerhet kommer också andra att behandla dig som en självsäker person – vilket i sin tur gör dig mer självsäker.

Varför inte börja dagen i en välsittande kjol eller en snygg slips? Skapa förutsättningarna för dig själv! Då du känner dig självsäker får du också mer energi att ta dig framåt – med nya ansvarsområden, befordringar, bättre lön, förmåner och allt sådant som hör karriären till.

Färgen för makt och auktoritet

I Sverige finns det en kultur kring att bära svart, kanske för att det vid många tillfällen är en praktisk färg. Men visste du att svart också signalerar makt? Både svart och marinblått är färger med stark auktoritet och kan med fördel utnyttjas i sammanhang som rör pengar – om du till exempel ska förhandla om lönen.

Bygg din basgarderob på rätt sätt

Svart och marinblått passar också bra när du ska bygga upp din basgarderob. En basgarderob kan exempelvis bestå av en kavaj, jacka, klänning eller kostymbyxor – plagg med bra kvalitet och passform som ska hålla i längden och som du gärna får investera lite extra i. Ska du in i ett lönesamtal eller prata om din framtid på jobbet? Utnyttja kontraster! Utgå från dina basplagg i svart eller marinblått, och ha vitt närmast ansiktet, på skjortkragen eller sjalen till exempel. Att använda sig av kontraster i förhandlingsläge signalerar seriositet, professionalism och att du vet vad du pratar om!

Olika färger i olika situationer

Även andra färger kommer sig väl till pass i olika jobbsammanhang. Under en vanlig arbetsdag på kontoret kan man med fördel utnyttja de lite ljusare, mjukare färgerna, medan man på ett kvällsevent, fest eller officiellt jobbsammanhang gärna får använda lite starkare nyanser – varför inte en klarröd klänning tillexempel? I motsats till de auktoritära mörka färgerna är det en fördel för säljare att snarare klä sig i varmare toner. En mörkbrun kostym kan uppfattas som mer inbjudande än en svart, och skapar inte samma barriär gentemot den du pratar med.

6 steg till ett lyckat nätverkande  Lär dig bygga och vårda dina relationer Ladda ner guiden!

Få mer självkänsla med din egen stil

Ett bra tips är även att utgå från sin egen stil för att bli mer självsäker. Trots klädkoder och andra outtalade regler kring vad som förväntas av en klädmässigt är det viktigaste att du känner dig bekväm i din egen stil. Vill du vara på den säkra sidan så ska du alltid återgå till vad du själv mår bäst av, för en karriärsklättring behöver såklart inte alltid kräva att du anammar en viss stil. Ibland kan det räcka med en riktigt välsittande skjorta eller nya pumps för att känna sig mer självsäker och bekväm på jobbet. Och med självsäkerheten kommer styrkan och energin att klättra i karriären!

Är du redo att bli den bästa versionen av dig själv? Hör av dig till stilkonsult Anna Nylander på LinkedIn, så hjälper hon dig med en liten personlig stilkonsultation, helt gratis!