En rådgivande samarbetspartner snarare än tillfällig leverantör

Gabriel Asp, Poolia
Gabriel hade tidigt en vision om att hitta sitt drömjobb där han skulle få möjlighet att kombinera ekonomi med intresset för människor. Han inledde sin karriär som ekonom inom ett finansbolag för att sedan skaffa sig ett mer utåtriktat arbete i en säljinriktad roll. Det var först när han fick förfrågan om att starta upp en ny säljfunktion och behövde anställa personal som han kom i kontakt med att rekrytera – och hittade sitt rätta kall.

Han insåg att det roligaste med jobbet var att hitta de allra bästa förmågorna och valde att kontakta Poolia. Idag har Gabriel arbetat som rekryteringskonsult på Poolia Ekonomi sedan tjugotvå år tillbaka.

– Jag älskar mitt jobb och känner att jag hittat rätt. Det beror på att jag får utlopp för mitt intresseområde ekonomi samtidigt som jag får möta människor och känna mig duktig på det jag gör. Dessutom är Poolia en human arbetsgivare. Jag får förtroende i mitt arbete, driver det självständigt och får bra uppbackning från min chef. Alla dessa faktorer ligger till grund för att jag stortrivs, förklarar Gabriel och fortsätter:

– En lyckad rekrytering ger mig en kick. Det allra roligaste är att få följa kandidaters och uppdragsgivares utveckling över tid och skapa relationer längs vägen. Vissa kandidater har jag hjälpt till nya tjänster flera gånger. Att nå satta mål och därmed tillföra värde och bli uppskattad är det viktigaste för mig.

Anpassning efter marknadsläge är nyckeln

Gabriel ser på varje rekrytering som ett projekt, där många saker ska lösas längs vägen för att mynna ut i ett bra avslut. Projektet inleds med ett kundmöte där han oftast träffar rekryterande chef för att gå igenom kravprofilen.

– Jag vill vara en rådgivande partner och samarbeta över tid snarare än att ses som en tillfällig leverantör. För att bygga en bra relation behövs lyhördhet och god förståelse. Det är även viktigt att våga ifrågasätta och komma med egna förslag på lösningar, beskriver Gabriel och tillägger:

– Poolia Ekonomi kännetecknas av ett högkompetent gäng. Det lönar sig med kompetens inom yrkesområdet för att förstå kundens behov, kunna utforma lämplig kravprofil och lyckas bedöma kunskapsnivån.

Den stora utmaningen Gabriel möter är önskningar om många krav i en och samma tjänst på en marknad som går mot kandidatbrist.

– För att möta kandidatbristen som ekonomibranschen är på väg mot fungerar det inte att lita på traditionell annonsering och vänta in ansökningar. Istället måste du aktivt söka dig till kandidaten. Som rekryterare behöver jag våga diskutera marknadsläget med kunden och hjälpa till att definiera vad som är allra viktigast för tjänsten. Ska kandidaten ha allt du önskar får du ibland vara beredd att höja lönenivån. Är det svårt att hänga med villkorsmässigt får du istället ta bort vissa krav. Sedan måste jag också jobba extra hårt med att marknadsföra kunden för att få den eftertraktade kandidaten att vilja jobba där.

Ett känt varumärke med stort nätverk inom just ekonomi är en klar fördel som gör att Poolias rekryteringsprocesser snabbas på, menar Gabriel och berättar att han och kollegorna tipsar varandra om kandidater. En annan viktig inflödeskälla är Poolia Social Media Boost, ett verktyg som söker upp intressanta kandidater via sociala medier. Genom att använda verktyget nås även kandidater som inte aktivt söker nya utmaningar, förklarar han.

– Poolias absoluta styrka ligger i att kunna ta fram bästa möjliga urval. Vi är inte bättre än de toppkandidater vi presenterar, som bidrar till våra kunders utveckling och framgång.

Bakgrundskontroller, tester och fingertoppskänsla

Att utföra bakgrundskontroller är extra viktigt när chefer eller specialister ska rekryteras, eftersom dessa ofta får tillgång till viktig information om bolaget och dess ekonomi, påpekar Gabriel. Dessutom finns en rad kunskapstester som värdefull hjälp för att bedöma och säkerställa kompetens inom exempelvis redovisning eller för verktyg som Excel.

Blickar vi mot framtiden ser Gabriel framför sig att digitaliseringen med utvecklade appar och artificiell intelligens kommer förenkla och effektivisera processer för såväl rekryterare som kunder och kandidater – utan att ersätta den mänskliga touchen. 

– När det gäller chefs- och specialistrekryteringar tror jag aldrig att artificiell intelligens kommer vinna över den bedömning, fingertoppskänsla och mervärde som en erfaren rekryteringskonsult bidrar med. Däremot kommer AI sannolikt användas som komplettering för search, ett första urval och den första kontakten.

Personligen hoppas Gabriel få fortsätta ligga i framkant och driva utvecklingen inom branschen tillsammans med Poolia. Han påpekar hur häftigt det är att tänka tillbaka på utvecklingen hittills, hur annorlunda arbetet och processerna ser ut mot förr. Han ser också fram emot en till intervju om ytterligare tjugo år för att se hur långt utvecklingen nått då!

Så rekryterar du för att få ihop ett bra team till ekonomiavdelningen Ladda ner guiden här

Att Gabriel Asp skulle bli rekryteringskonsult på Poolia Ekonomi var menat. Det märks att han talar från hjärtat när han efter tjugotvå år säger att han vill fortsätta så länge det bara går. Nyfikenheten går det inte heller att ta miste på. För trots att Gabriel för en gångs skull själv ska bli utfrågad om sitt yrke kan han inte låta bli att ställa frågor tillbaka. Han tar helt enkelt vara på varje chans att lära sig nya saker, ett framgångsrecept för ständig utveckling.