Fem tips för att tackla nervositeten

Är du orolig för att nervositeten ska ta över under anställningsintervjun? Det är mänskligt. Här kommer fem tips som kan hjälpa dig att få kontroll.

1. Förbered dig

Det är lättare att se sig själv lyckas när hjärnan har mindre att oroa sig för. Läs på ordentligt om företaget och vad som efterfrågas i annonsen. Tänk också igenom svar på vanliga intervjufrågor.

2. Peppa dig själv

Peppa dig själv inför intervjun. Lyssna på din favoritlåt eller ring din bästa vän. Kom också ihåg att du redan bevisat att du är intressant för tjänsten!

3. Ta hjälp av andningen

Känner du att pulsen rusar iväg när det är dags? Ta ett par djupa andetag från magen och andas genom näsan för att syresätta kroppen ordentligt. Förläng utandningen och känn hur pulsen sjunker. Om nervositeten gör sig påmind under intervjun kan du alltid komma tillbaka till en kontrollerad andning.

4. Sträck på dig

Genom att sträcka på dig utstrålar du självsäkerhet och kan därigenom dölja nervositeten. En god hållning har även förmåga att sprida en känsla av självsäkerhet på insidan.

5. Se situationen ur ett annat perspektiv

Att se situationen ur ett annat perspektiv är ett knep som lugnar många. Kom ihåg följande:

  • Rekryteraren är medveten om att det är en nervös situation och att det inte går att vara förberedd på alla frågor. Det är helt okej att ta små pauser om du behöver fundera under samtalets gång.

  • Intervjun handlar lika mycket om att du ska ta reda på om tjänsten passar dig.

  • Nervositet är naturligt och kan dessutom vara till hjälp i lagom dos då vi blir mer fokuserade.

10 steg till drömjobbet Ladda ner guiden här!