Har du reflekterat över den svenska mentaliteten?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Har du reflekterat över den svenska mentaliteten?</span>

Nyligen bjöd Poolia och Uniflex in till en digital after work med den hyllade mångsysslaren Fredrik Lindström – känd som komiker, författare, programledare och språkhistoriker. Hans underhållande föreläsning “Svensk och osvensk mentalitet” bjöd på såväl skratt som kloka insikter.

Är du medveten om vad som egentligen kännetecknar nutida svensk kultur och vad som ligger till grund för den rådande mentaliteten? Vi fick i varje fall en tankeställare när Fredrik Lindström beskrev hur våra värderingar och strävan efter att framstå som moderna präglas av landets historiska omvandling. För hur är det egentligen att som invandrare försöka komma in i den svenska kulturen när svenskar själva försöker bli så “osvenska” som möjligt? 

Vid internationell jämförelse kan den svenska mentaliteten uppfattas som extrem. Sverige utmärker sig bland annat för att vara ett oerhört individualistiskt land, titta bara på vår höga andel ensamhushåll som ligger på omkring fyrtio procent. Sådant som upplevs normalt för svenskar kan med andra ord verka märkligt i andras ögon. Och när vi är ovetandes om vilka oskrivna regler vi färgats av – som att hellre undvika någon än att störa när vi känner oss osäkra – kan problematiska situationer uppstå. Att många upplever det svårt att komma i kontakt med svenskar är egentligen inte särskilt konstigt, påpekar Fredrik. Men genom att bli mer medvetna och våga tala om den svenska mentaliteten kan vi underlätta möten med människor från andra kulturer. Vi på Poolia är övertygade om att det genererar djupare relationer, både i arbetslivet och vardagen i stort.

Vill du höra mer av Fredriks tankar kan du lyssna på hans tidigare sommarprat här. 

Så attraherar du duktiga medarbetare! Ladda ner vår guide!