Hur tacklar vi morgondagens kompetensbrist?

kompetensförsörjning-almedalen-841692-edited

Sverige har idag högst etableringsålder i Europa – 28 år. Det skapar frågor som “Är erfarenhet alltid nödvändigt för att klara av jobbet?”. Det kanske faktiskt är dags att se över vilken förmåga och kunskap – för att inte tala om talang – som krävs för att lösa arbetsuppgifterna.

Kan man hitta kompetens internt?

Idag söker många företag efter kompetens internt, och lägger större resurser på att utbilda befintliga medarbetare. Det kan däremot leda till att anställda väljer att lämna efter att de utbildats på arbetsplatsen. För att undvika detta är det viktigt att säkerställa att anställda erbjuds mer än utbildning, även utveckling för att avancera inom företaget är viktigt för att anställda ska stanna kvar. 

Se därför över vad ni kan göra för att tillgodose medarbetarnas personliga karriärmål. Finns det möjlighet att byta tjänst eller få nya arbetsuppgifter? Ibland kan det även handla om mjuka värden, som till exempel flexibla arbetstider eller en extra friskvårdstimme i veckan.

Läs mer om vad vi kommer att diskutera specifikt i Almedalens debattpaneler här!

Hur kan kompetensbristen komma att prägla framtiden?

Hur dagens kompetensbrist kommer prägla framtiden beror helt på hur vi hanterar den löpande. Vid kompetensbrist lär man sig trots allt hur man bäst använder det man har, och därför har företag stor anledning att satsa mer på sina anställda. Med internutbildningar, personlig utveckling och employer branding har anställda större benägenhet att stanna i företaget. Det minskar även risken att förlora medarbetare (eller hela företag) till utlandet. För att lyckas med det behöver företag utvärdera hur de kan bidra till en attraktiv arbetsmarknad även ur ett internationellt perspektiv. 

Chefen är orsaken till att de bästa medarbetarna slutar  Vi listar 14 anledningar till varför. Ladda ner guiden här

Under det senaste året har utmaningarna i att hitta och attrahera rätt kompetens varit på tapeten. I det här blogginlägget ger vi därför tips på hur du bäst jobbar med löpande kompetensförsörjning, för att på sikt tackla morgondagens kompetensbrist! Vi har pratat med Poolias Fredrik Mohlin som, åter igen, kommer att delta i en paneldebatt i ämnet under Almedalen.


Varför har vi fortfarande kompetensbrist? 

En bidragande orsak till dagens kompetensbrist ligger i att arbetsgivare ofta rekryterar baserat på erfarenhet. Detta leder till en outnyttjad källa av kompetens, då nyexaminerade personer faller bort i processen.