Karriärkris? Tips för dig som jobbar inom life science!

jonas-verstuyft-352713-unsplash

Förr eller senare drabbas de flesta av någon typ av karriärkris – man börjar ifrågasätta vad man gör, varför man gjort valen man gjort och om man verkligen är där man borde vara. I det här inlägget hjälper vi dig som jobbar inom life science att utvärdera din situation och ger tips på hur du kan gå vidare till nästa steg i din karriär.


Kan jag stå för det jag gör?

Det bör vara den första frågan du ställer dig själv när du hamnar i en så kallad karriärkris. Är det fortfarande din dröm att forska fram nya läkemedel eller mediciner? Eller vill du hellre möta patienter och hjälpa personer direkt? Får du rätt eller fel energi om dagarna? Blir du inspirerad av ditt arbete?

Utvärdera vad som egentligen är viktigast för dig i arbetet. Hur många plus respektive minus blir det när du ser på din arbetssituation?

Ställ framför allt frågor som:

  • Trivs du inom organisationen eller företaget du arbetar på?
  • Har ni samma värderingar eller har de förändrats?
  • Trivs du med dina arbetsuppgifter?
  • Trivs du med dina kollegor?
  • Saknar du något idag? Är det något som kan åtgärdas om du tar upp frågan med din chef?

När du rannsakat dig själv kanske du inser att du vill vidareutveckla dig på något sätt. Kanske hoppa på den där masterutbildningen för att kunna avancera till forskare istället för att fortsätta som laboratorieassistent. För dig med naturvetenskaplig bakgrund finns även flera specifika utbildningar där det är lätt att få jobb efter examen. Du kanske vill fördjupa dig, byta bana eller helt enkelt ta en timeout? Ibland är det möjligt att vara tjänstledig en period för att prova någonting helt annat.

 

Hur tar jag mig vidare?

Fundera på vad du vill och inte vad du borde göra. Många fastnar ofta i att tänka karriär istället för att tänka på vad man tycker är stimulerande och utvecklande. Ta reda på vad du faktiskt tycker om – för det är det som gör dig lycklig i slutändan.

Jag vet vad jag har, men inte vad jag får…

Det är väldigt lätt att bli bekväm i det man känner till, även om det inte nödvändigtvis känns utmanande längre. Man vet vad man har och det är okej – men inte vad man kan få! En vanlig tanke är tyvärr att det “skulle kunna bli sämre”. Fick man en garanti på att en förändring skulle resultera i något bra och positivt skulle säkert fler våga ta steget. Inom Life Science finns det många arbetsområden och flera företag och organisationer som behöver anställa ny personal de närmaste åren, så möjligheterna är stora att göra något annorlunda eller fördjupa sig. Vad är det värsta som kan hända? Hellre ångra det du gjorde än det du aldrig gjorde.

Ta hjälp!

Situationer som dessa kan vara svåra att hantera på egen hand, så känner du dig vilsen – ta hjälp av någon. Det kan hjälpa dig att inse vad du faktiskt vill och att våga ta steget till något nytt. Prata med en coach eller skaffa en mentor – en person som du kan bolla tankar med och som kommer med tips och råd längs vägen.

Därför ska du arbeta som konsult Ladda ner guiden!