Lämna referens vid jobbansökan

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Lämna referens vid jobbansökan</span>

När du söker ett jobb blir du ofta ombedd att lämna referenser. Vi vet vad du ska tänka på när du anger en referens och här kommer några goda råd!

Vem ska vara referens?

Det är viktigt att lämna en referens som kan hjälpa dig i anställningsprocessen och som känner dig från en jobbsituation. Med andra ord, be inte din bästa kompis vara referens och berätta om hur rolig och snäll du är. I det här sammanhanget räknas det tyvärr inte så tungt utan känns snarare oseriöst. En bra referens ska kunna berätta för framtida arbetsgivare hur du hanterar olika jobbrelaterade situationer, stress, grupparbete och utmaningar av olika slag. Vilka har du arbetat med under åren som skulle kunna fungera som en bra referens? Det bör såklart vara någon som uppskattade dig under tiden ni arbetade tillsammans och som tyckte att du gjorde ett bra jobb.

Referenser i CV?

Många undrar om de ska lämna referens i sitt cv och redan vid ansökan skriva med referensens kontaktuppgifter, andra avvaktar och lämnar ut mobilnummer och mail först när företaget visar intresse och ber om referenser. Det finns egentligen inget rätt och fel för du kan absolut ange en referens i ditt cv, men det går minst lika bra att skiva “Referens lämnas gärna på begäran” i din ansökan. Ibland vill företaget ha en viss typ av referens, kanske en chef eller någon som jobbat i samma team som du och då kan du ju lämna en specifik referens på förfrågan när du vet vilken typ av referens som önskas. Med andra ord rätt person till rätt jobb.

Förbered dina referenser

Om du blir kallad på intervju eller om de du sökt jobb hos hör av sig och frågar efter referens är det viktigt att förbereda de personer du valt på att de kanske kommer få ett samtal från din potentiella nya arbetsgivare. Självklart är det bra att förbereda dem även om du angivit dem direkt på cv:t. Du vill ju att de ska vara förberedda och veta vad de vill säga om dig och inte bli överrumplad och försöka komma på positiva egenskaper snabbt under telefonsamtalet. Ber företaget om referenser så betyder det ofta att de är intresserade av dig. Referenser kontaktas när företaget gjort ett urval bland de som sökt eller efter en anställningsintervju och då kan ju referensen ha stor betydelse för om du får jobbet eller inte.

Tacka dina referenser

När du ber personer att ställa upp som referenser så kan du samtidigt passa på att fråga dem vad de skulle säga om en person från företaget du sökt dig till skulle ringa upp. Ibland kanske de berättar saker du inte själv tänkt på och det kan ju vara någonting du kan använda under intervjun eller i ditt personliga brev. Oavsett om du får jobbet eller inte så är det viktigt att du tackar de personer som ställt upp som referenser under processen, efteråt. Det är guld värt att ha bra referenser och förhoppningsvis vill de ställa upp igen om du skulle söka dig till ett nytt jobb i framtiden.

Vill du lära dig mer och hur man på bästa sätt skriver sitt cv eller personliga brev? Eller hur du på bästa sätt förbereder dig inför din anställningsintervju? Klicka dig vidare på någon av länkarna nedan.