Lönesamtal – do’s and don’ts!

charles-rRWiVQzLm7k-unsplash

Inför lönesamtalet – besvara dessa frågor

Hur ser marknaden ut?

Vet du vad dina kollegor inom samma bransch eller på ditt företag tjänar? Inför ett lönesamtal bör du kolla upp hur lönestatistiken ser ut för din yrkestitel. Kom ihåg att väga in såväl ålder som år i branschen samt vart i landet du befinner dig. Det kan även vara värt att väga in hur efterfrågan ser ut på personer med din kompetens för tillfället.

Förutom rollen och branschen i sig måste du även väga in om ditt företag har vissa förmåner utöver lönen i sig, det kan därmed innebära att lönen hos er är något lägre än andra, liknande företag. 

Varför ska du ha en högre lön?

Att övertyga din chef om en högre lön förutsätter att du har förberett argument för varför du förtjänar det. Försök att komma på hur du sticker ut och är värdefull för företaget, samt vad du bidragit med för att lyfta arbetsplatsen. Har du lyckats driva igenom ett framgångsrikt projekt? Fått utökat ansvar? Eller börjat arbeta inom ett nytt område? 

Formulera dina argument, skriv ner dem och förbered dig på motargument. Har du även tankar om framtida förbättringar och hur du kan driva igenom dessa, presentera detta och visa hur de skulle gynna företaget.

Undvik dessa missar

Att jämföra dig med andra

Även om Petra tjänar 3 000 kronor mer än dig måste du vara medveten om att det kan finnas underliggande orsaker du inte känner till som ligger bakom detta. Givetvis kan det också vara så att Petra är en bättre förhandlare än du, men du tjänar oavsett ingenting på att jämföra dig med henne. Eller att nämna detta under lönesamtalet! Du har dina unika egenskaper och erfarenheter – utgå enbart från dig själv!

Starka känslor, hot och ultimatum 

Du bör varken hota med att sluta leverera, söka andra jobb eller att sluta om du inte får som du vill. Sannolikheten att du får som du vill är väldigt liten om du använder dig av någon form av hot eller ultimatum. 

Håll dig lugn i genom hela samtalet. Även om du är en temperamentsfull person som visar mycket känslor bör dessa inte vädras på ett lönesamtal. Försök att vara sansad, saklig och konkret.

Att glömma bort chefens position

I en spänd situation som ett lönesamtal kan vara är det lätt att glömma bort chefens position, istället för att ni faktiskt är två i diskussionen. Du måste lyssna på vad din chef har att säga och vara villig att kompromissa och tänka igenom chefens sida också. Visa att du är villig att förhandla och att du är öppen inför din chefs förslag och tankar.

10 steg till drömjobbet Ladda ner guiden här!

 

 

Lönesamtalet är ett möte många fasar inför, medan andra triggas av det. Att få upp din lön kräver att du är duktig på att förhandla, samtidigt som du måste lyssna på din chef och göra din research inför lönesamtalet.