Offboarding – tips för ett lyckat avslut

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Offboarding – tips för ett lyckat avslut</span>

Med en välplanerad offboardingprocess finns mycket att vinna. Faktum är att det spelar en central roll för ert employer brand. Genom att lämna ett gott sista intryck optimerar du chanserna för att din medarbetare talar gott om företaget och fortsätter vara en värdefull ambassadör. Det kan också leda till att medarbetaren väljer att återvända ifall en tilltalande tjänst dyker upp i framtiden. Och inte att förglömma, du får kontroll över alla praktiska detaljer!

Här har vi listat våra bästa tips för ett lyckat avslut:

1. Kommunicera tydligt

Boka in ett möte för att komma överens om slutdatum och hur kommunikationen om uppsägningen till kollegor respektive kunder ska gå till. Ta även tillfället i akt att välkomna feedback kring medarbetarupplevelsen.

2. Skapa en checklista för praktiska detaljer

  • Kontroll av arbetsrättsliga skyldigheter som utbetalning av eventuell semesterersättning.
  • Återlämning av arbetsutrustning och nycklar.
  • Avslutande av telefonabonnemang, försäkringar, mejlkonto etcetera.
  • Utfärdande av arbetsgivarintyg och tjänstgöringsbetyg.

3. Planera överlämningen

Skapa en plan för överlämning av arbetsuppgifter och viktig information. Säkerställ att det finns tillräckligt med utrymme för detta i schemat så att ni slipper onödiga frågetecken i efterhand.

4. Visa uppskattning

Se till att tacka för tiden som varit och den insats medarbetaren gjort för ert företag. En fika tillsammans med övriga kollegor eller ett blombud med tackkort är en fin gest som lämnar ett positivt minne av er.

Så attraherar du duktiga medarbetare! Ladda ner vår guide!

Har du tänkt på att det är precis lika viktigt med en strategi för offboarding som för onboarding?