Rätt naturvetenskaplig utbildning – men hur bra är resten av ditt CV?

ratt-naturvetenskaplig-utbildning-cv

På Poolia pratar vi om att man inte är sitt CV, utan snarare det man kan och vill åstadkomma. Trots att många life science-yrken förutsätter specifik utbildning och rätt typ av erfarenhet så är det trots allt dina personliga egenskaper och vad du vill och kan göra som är viktiga.

Många är överens om att man inte ska stirra sig blind på utbildning, år i arbetslivet eller “rätt” erfarenhet. Men vi på Poolia märker trots detta att marknaden inte har kommit hela vägen än. CV:t är fortfarande din första kontakt med rekryteraren eller företaget, och dörröppnaren till att få komma på en intervju. Därför vill vi hjälpa dig att se till att ditt CV verkligen representerar dig.

Det är inte ovanligt att känna sig osäker på om man fortfarande är på rätt plats. Är det verkligen på en kommun du vill utveckla din karriär som miljökonsult? Delar det stora läkemedelsföretaget samma värderingar som du? Ibland vet du precis vad som är fel, men ofta kanske du behöver lite hjälp på traven. Och när man börjar tvivla upptäcker man kanske samtidigt att CV:t inte längre förmedlar den man är och det man faktiskt vill göra.

Gör ditt CV mer personligt

Ditt CV handlar om att i text beskriva vad du har gjort och åstadkommit, och lika viktigt är det att förmedla dina personliga egenskaper och ambitioner. Här är ett par rubriker som du alltid bör ha med i ditt CV:

  • Kontaktuppgifter: adress, personnummer, telefonnummer, mejl, etc.
  • Yrkeserfarenhet
  • Var har du arbetat? Vilka titlar har du haft? Vad hade du för arbetsuppgifter på sjukhuset, läkemedelsföretaget eller myndigheten?
  • Utbildningar och examen
  • Kunskaper – t.ex. inom kemi, biologi eller medicin likaväl som språk, tekniska kunskaper, körkort m.m.
  • Ideellt engagemang
  • Fritidsintressen och eventuellt medlemskap i föreningar eller dylikt 

Lägg också stort fokus på ditt personliga brev, som inte brukar räknas in som en del av själva CV:t, men som likaväl är en viktig aspekt av din jobbansökan. Här har du möjlighet att lyfta just dina personliga egenskaper. Vem är du? Vilka är dina styrkor? Vad brinner du för? Vad har du åstadkommit inom life science-området tidigare? Hur ser dina framtidsvisioner ut och hur går de hand i hand med arbetsplatsen eller rollen som du söker dig till?

Ofta när du träffar en representant för företaget ger du en massa intryck utan att tänka på det. Såväl ditt kroppsspråk som ditt språk och vad du berättar om din resa, erfarenheter och ambitioner avslöjar vem du är. Men när rekryteraren granskar ditt CV kanske det inte alltid stämmer överens med bilden du givit i verkligheten. På vilket sätt påverkar detta ditt jobbsökande? Hur ska man få sitt CV att faktiskt representera sig själv?

6 steg till ett lyckat nätverkande  Lär dig bygga och vårda dina relationer Ladda ner guiden!

Var mer personlig!

Om du haft en annan inriktning på arbetet förut och exempelvis vill söka en tjänst som receptarie fast du har utbildning som apotekare – förklara varför! Kanske är det så att du oftare vill träffa människor och hjälpa till med deras vardagsproblem? Ett steg ner eller i sidled ska inte ge intrycket av att vara en nödlösning för att det kanske är svårare att idag få jobb som apotekare än som receptarie. Berätta istället redan i CV:t att du söker denna roll av en anledning, och att du kan motivera anledningen med bra argument. Om du istället söker en tyngre roll, var specifik med vad du uppnått. Ta exempelvis med referenser från forskare du jobbat ihop med och visa på konkreta resultat, att du utfört dessa arbetsuppgifter förut och att du har kompetensen.

Det är ju bara ett CV – det ska väl vara tråkigt?

Som arbetssökande inom life science kanske du tycker att din utbildning i biomedicinsk analys eller läkarexamen säger tillräckligt om vad du kan och vad du har gjort. Det är ju bara ett CV, det ska väl vara tråkigt? Nej – CV:t ska representera dig! Är du tråkig? Fundera ordentligt på hur du lyfter fram dig själv, dina erfarenheter och färdigheter på bästa sätt för den här rollen du vill ha. Låt din personlighet lysa igenom. Om du ÄR noggrann och analytisk så kommer det att märkas, oavsett om du formulerar dig exakt så – eller om du berättar om en utmanande labbuppgift du löste på ett smart sätt. 

För det handlar ju inte bara om att du kan utföra ett jobb – utan om att du även ska ha möjlighet att växa och utvecklas tillsammans med dina kollegor och arbetsplatsen i helhet.

 

Har du fräschat upp CV:t och är nyfiken på att ta nästa steg inom din life science-karriär?Signa upp dig på vårt nyhetsbrev i formuläret här på sidan och få den senaste informationen från oss på Poolia Life Science om nya tjänster och uppdrag! Passa också på att följa oss på LinkedIn.