Rekrytera inom medtech, biotech och läkemedelsindustrin – vanliga misstag

LifeScience_3

Du kan branschen. Du har kontakterna. Och du har lyckats haffa några topptalanger till ditt team några gånger. Men let’s face it. Rekrytering är inte det du ska lägga din tid på. I det här blogginlägget har vi listat några misstag du bör undvika när du ska rekrytera. 

Du letar bara i ditt eget nätverk

“Så din squashkompis före detta kollegas svåger är inom medtech eller din mosters kollegas dotter är utbildad labbingenjör. Perfekt!”. Om du tycker att detta är två scenarios som låter helt normalt, behöver du förmodligen hjälp. Självklart har du många intressanta personer i ditt nätverk, men om du låter det begränsa dig missar du inte bara många heta kandidater – du snärjer dessutom in dig i ett relationsnät som kan bli väldigt svårt att ta sig ur.

Du vågar inte avbryta felrekryteringar

Du anställde den där personen som du hade i ditt nätverk och nu har hen inte levererat som du tänkt dig. Inte levererat alls faktiskt. Ändå blir det svårt att säga upp personen, för hur ska det då bli med squashen på torsdag, eller släktmiddagen på söndag? Dessutom känns det ju sådär att informera investerarna att du har gjort en kostsam felrekrytering. Istället argumenterar du för att ta in ytterligare en person till samma “satsningsområde”, som kan säkra leveransen på avdelningen.

Du lever efter mottot “jag har lyckats tidigare”

Även om du rekryterat några riktiga stjärnor till ditt team är det ingen garanti för att du ska lyckas framåt. “Lika rekryterar lika” kanske funkar till en början, men när företaget växer ställs nya krav både på organisation och sammansättning av arbetsgrupper. Olika egenskaper och personlighetstyper behövs för olika typer av uppgifter och rekryteringen blir mer komplex när du behöver ta hänsyn till fler saker.

Du återkopplar inte

Inkorgen “rekrytering” bara fylls på. Det gör också din egen mejlbox, för att inte prata om din kalender! Förra veckan läste du ett cv från en riktigt vass kandidat, men du har inte hunnit skicka iväg ett svar. Det är otroligt lätt att underskatta den tid du behöver lägga på att finnas tillgänglig under en rekryteringsprocess. Att mötas med tystnad gör knappast den där vassa kandidaten särskilt taggad på varken dig som person eller bolaget. Är du inte tillräckligt snabb i din återkoppling riskerar du även att kandidaten hamnar hos en konkurrent. 

Bloggtips: Rekrytera en laboratorieingenjör – 3 viktiga tips

Du tror att du kan rekrytering

Även om du är en people person som gillar att “gå på känsla” betyder inte det att du är proffs på rekrytering. Det är snarare troligt att du hamnar i fel fokus och slösar bort värdefull tid. 

Det är också lätt att glömma bort att även om du älskar ditt jobb så är det inte säkert att kandidaten är lika övertygad om att ditt företag är den drömarbetsplats hen letar efter. En rekrytering handlar om en dialog mellan arbetsgivare och kandidat, där det är minst lika viktigt att företaget framstår som attraktivt för kandidaten än tvärtom. Att rekrytera kräver erfarenhet. Du behöver både kunna se igenom nervositet, ställa rätt frågor och vara ett bollplank för kandidaten. 

Här kan du läsa ett case om ett stort samarbete som vi har haft med ett globalt medtech-företag.

Ladda ner guiden och få fler tips om hur du rekryterar inom Life Science. 

Guiden för dig som ska rekrytera inom Life Science    Ladda ner guiden härVill du veta mer om Poolia Life Science? Läs mer om rekrytering och bemanning inom Life Science.