Rekrytera en laboratorieingenjör – 3 viktiga tips

LifeScience_2

Att rekrytera till ett nischyrke som laboratorieingenjör är inte lätt. Många har kompetensen, men det gäller att hitta de där personerna som verkligen gör underverk i labbet. Här är tre saker du borde tänka på när du ska rekrytera en laboratorieingenjör.

1. Hitta personer som älskar att stå på labb

Detta kanske känns som en självklarhet. Men sanningen är att det finns många kandidater som inte alls brinner för uppgiften. Det kan vara de som har gått en forskarutbildning men som har tröttnat och vill göra något annat, utan att vara särskilt intresserade av labbet. Finns inte engagemanget är det lätt att den nya medarbetaren snabbt blir uttråkad. Men hur fångar du upp det redan i rekryteringsskedet? Några viktiga egenskaper som kan vara bra att checka av hos en laboratorieingenjör är:

  • Praktiskt lagd
  • Detaljfokus
  • Tålamod

Skapa ett ramverk av frågor för att på omvägar ta reda på om din kandidat har vad som krävs för att leverera på labbet.

Bloggtips: Rekrytera inom medtech, biotech och läkemedelsindustrin – vanliga misstag

2. Välj en rekryteringspartner med bra referenser

När du ska välja en partner som kan stötta dig i din rekrytering av en laboratorieingenjör är det viktigt att det blir rätt från början. Att inleda ett samarbete med en partner som inte passar verksamheten eller som inte lever upp till dina förväntningar på specialistkompetens blir både dyrt och tidskrävande. Och felrekrytering är inte ett alternativ. Genom att begära referenser från din rekryteringspartner kan du avfärda de värsta farhågorna och känna dig trygg i att du går in i ett bra samarbete.

3. Hitta en kompetens som matchar företagets standard

Det finns olika standarder för olika laboratorium. Behöver du verkligen en GMP-certifierad laboratorieingenjör eller räcker det med en lägre nivå? Här gäller det att ha självinsikt och skapa en så tydlig bild som möjligt av ert faktiska behov. Det kan kännas lockande att plocka in en tung certifiering, men en överkvalificerad ingenjör kommer inte att trivas i ert labb. Samtidigt vill du inte heller ha någon som inte lever upp till er standard. Nyckeln här är att hitta rätt nivå! Fokusera på att hitta rätt kompetens, snarare än bäst kompetens.

Vill du veta mer om hur du rekryterar inom Life Science? Ladda ner guiden!

Guiden för dig som ska rekrytera inom Life Science    Ladda ner guiden härLife Science är ett av Poolias specialistområden! Läs mer om rekrytering och bemanning inom Life Science här.