Så vässar du ditt cv – 5 saker du alltid ska undvika

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så vässar du ditt cv – 5 saker du alltid ska undvika</span>

1. Onödig information

Ett cv ska vara kort och snabbt ge en överblick på vad du kan tillföra till arbetsplatsen. Ofta får en rekryterare ta emot mängder av ansökningar till en roll och hinner inte lusläsa och själv sålla i informationen i ett cv. Gör jobbet enklare för rekryteraren att välja dig genom att endast lyfta fram de erfarenheter som verkligen är relevanta för jobbet du söker. Här gäller alltid kvalitet över kvantitet! Prioritera dina erfarenheter och plocka bort allt som inte får plats på en A4-sida.

2. Opassande bild

Det är inget tvång att ha en bild på sitt cv, men ofta är det ett trevligt inslag som gör det enklare för rekryteraren att koppla ihop ditt ansikte med dina erfarenheter och på så vis kanske minnas dig bättre. Här gäller dock regeln att hellre välja ingen bild alls än att välja en bild som är opassande. Exempel på bilder som inte hör hemma på ett cv är bilder där du är på semester, bilder där du inte ser glad ut, bilder som är väldigt gamla och bilder med ett förskönande filter. Välj istället en bild där du ser professionell ut och som signalerar att du är på jobbet – en vit vägg räcker gott och väl som bakgrund. Glöm inte att le för att skapa positiva associationer. Säg omelett!

3. Svordomar och slang

Ett cv är någons första intryck av dig och även om det inte är förbjudet att svära på de allra flesta arbetsplatser är svordomar en onödig detalj som enkelt kan skippas. När ditt cv ligger i en hög med hundra andra som har liknande erfarenheter som dig kan det vara de mest obetydliga detaljerna som gör att du ryker. Svordomar ger dåliga associationer för många. Även slangord kan vara värt att formulera bort, dels för att de ger ett mindre professionellt intryck och dels för att du inte vet om personen som läser ditt cv verkligen vet ordets betydelse. Ta det säkra före det osäkra!

4. Felstavningar

Precis som på föregående punkt är felstavningar ett onödigt inslag som, även om de kan verka obetydliga, kan grusa någons första intryck av dig. Använd datorns stavningskontroll och googla de ord du är osäker på. Ta också alltid hjälp av en testläsare, även om du känner att du har koll på språket finns det nästan alltid småfel som är omöjliga att upptäcka själv. En testläsare kan, förutom att leta stavfel med förstoringsglas, också ge input på om ditt cv är relevant, intressant och enkelt att förstå. Ta hjälp av en vän, partner, familjemedlem – eller helst någon som befinner sig i den bransch du söker jobb inom. Där kan du samla in otroligt värdefull feedback som gör ditt cv ännu spetsigare.

5. Klyschor

Sätt dig in i en rekryterares verklighet och försök föreställa dig hur många cv:n de läser varje vecka. Vilken mening tror du är allra vanligast förekommande? Kanske “jag är spindeln i nätet”, “jag är van vid att ha många bollar i luften” eller “jag är en glad och positiv lagspelare”? Undvik dessa klyschor till varje pris. För någon som läser samma beskrivningar varje dag är orden redan urvattnade och betydelselösa. Försök istället att beskriva vad du menar genom att ge konkreta exempel på dina personliga egenskaper. Många bollar i luften kan omvandlas till “på mitt förra jobb märkte jag att jag trivs när jag får utföra många olika typer av uppgifter och jag växer av att hantera flera ansvarsområden parallellt”. Rekryteraren måste kunna läsa in att det finns tyngd bakom orden och att du menar det du skriver – inte att du klippt och klistrat från en bank av söka-jobb-klyschor. 

Till syvende och sist är det viktigaste att ditt cv verkligen speglar dig och vem du är i din yrkesroll. Det är då du har möjlighet att hitta ett jobb som verkligen passar dig och som du kommer att trivas på. Stor lycka till med ditt jobbsökande!

 

 

Ett cv ska vara en sammanfattning av ditt liv som gör det enkelt för en rekryterare att snabbt avgöra om du är rätt person för jobbet du söker. Vad det ska innehålla har de flesta koll på: utbildningar, erfarenheter, kontaktuppgifter och en kort beskrivning av dig själv – men vad ska du absolut inte ta med i ditt cv? Det reder vi ut här?