Så klär du dig på jobbintervjun

Vad du har på dig spelar stor roll för vilket intryck du ger, inte minst på jobbintervjun. Dina kläder är en reflektion av din personlighet, vem du är och hur du mår – ja, din identitet helt enkelt! Därför är det viktigt att du känner dig bekväm rakt igenom. Här ger stilkonsult Anna sina bästa tips på hur du bör klä dig på jobbintervjun.

1. Gör research

Inför en intervju är det såklart viktigt att du har gjort din research om företaget. Men det handlar inte bara om att du ska veta vad de gör, vilka deras mål är och hur du kan bidra till framgång – utan se även till att ha koll på klädkoden. En klädkod kan vara både officiell och inofficiell, men söker du ett jobb inom den traditionella kontorsvärlden är det ett säkrare kort att komma på jobbintervju i kostym snarare än sneakers och jeans.

Scanna av företaget online! Kolla in medarbetarnas profiler, företagets Instagramkonto eller bilder från andra sammanhang för att få en tydligare bild av både kulturen och klädkoden. Som konsult hos Poolia kan du prata med din ansvariga kontakt om det är något särskilt du bör tänka på inför intervjun – och samma sak gäller såklart om du har funderingar kring klädkoden.

2. Utgå från din personlighet

När du klär dig inför jobbintervjun är det inte bara bra att känna till företagets klädkod – utan det viktigaste är att du är trygg i dig själv och din egen stil. Vissa älskar att sticka ut i mängden och har en dramatisk stil, andra trivs bättre med att smälta in i något klassiskt. Se till att ta vara på vad som är unikt för just dig. Både smycken och accessoarer är sätt att förstärka (eller dämpa) sin stil på jobbintervjun, men det viktigaste är att du känner dig bekväm. Det ger också en boost för självkänslan!

Oavsett vilken personlig stil du har så är det alltid tryggt att låta din outfit följa en röd tråd. Ett par sneakers till en proper klänning eller en stilig läderväska fullproppad till bredden kan skära sig mot en annars genomtänkt outfit.

3. Ha koll på helheten

”Ett företag anställer inte ett CV, utan personen de träffar bakom. You are the CEO of your career!”

– Anna Nylander

Att dina kläder motsvarar både din egen stil och företagets klädkod visar att du har koll på vem du är och vad du pratar om. Men så lite som ett hål på jeansen eller en skrynklig skjorta kan faktiskt förstöra hela intrycket. Oavsett hur du framstår i skrift så kan ett par smutsiga skor i värsta fall göra att du sållas bort ur processen. Genom att vara medveten om helheten och det intryck du vill ge vid första mötet kan du med dina kläder signalera att du redan förstått företaget, deras värderingar och klädkod. Som anställd kommer du ju att bli företagets ambassadör – och därför är det extra viktigt att visa sig från sin bästa sida på jobbintervjun. Ett medvetet och välvårdat yttre bidrar också till intrycket av att du är väl förberedd och intresserad av tjänsten.

Bli den bästa versionen av dig själv på intervjun och i karriären! Hör av dig till stilkonsult Anna Nylander på LinkedIn, så hjälper hon dig med en liten personlig stilkonsultation, helt gratis.LinkedIn-guide för nybörjare Ladda ner guiden här!