Så ledde min kontakt på LinkedIn till en helt ny karriär

ny-karriar-via-linkedin-295694-edited.jpeg

Jag var ganska sen på att anamma LinkedIn och var först rätt skeptisk till hur stor skillnad nätverket faktiskt skulle göra för min karriär. Behövde jag verkligen fler sociala medier-kanaler som krävde tid och energi? I det här inlägget berättar jag om vilken påverkan LinkedIn har haft på mitt yrkesliv och hur verktyget förändrade min karriär!

Som jag nämnde i inledningen var jag till en början rätt skeptisk till hela grejen med LinkedIn. Jag hade redan Facebook, var ändå relativt aktiv på Instagram och hade provat på Twitter – som inte alls var min grej. Att anamma ett helt nytt medium som dessutom krävde en del tid kändes därför varken speciellt nödvändigt eller intressant.

En motvillig LinkedIn-användare

Efter en hel del påtryckningar från mina kollegor startade jag i alla fall upp ett konto, som jag “optimerade” med min bakgrund och personliga information. Jag la in några rader om vad jag gjort tidigare och gjorde på mitt dåvarande jobb och kompletterade med en kort biografi där jag beskrev mina ambitioner. Jag började även att lägga till vänner, bekanta och affärsbekanta som jag hittade genom att importera mina mail-kontakter.

LinkedIn-guide för nybörjare Ladda ner guiden här!Till en början hände det inte så mycket, jag gjorde väl någon uppdatering här och där, kommenterade kollegans länk och började följa ett par företag. Jag insåg dock rätt snabbt att kanalen fyllde en helt annan funktion i mitt liv än vad mina andra kanaler gjorde. Här fick jag inspiration som berörde min karriär, kunde vårda affärskontakter med ett par knapptryck (gilla-markeringar, kommentarer och delningar) och höll koll på det senaste från branschen. Det var dock först när jag fick som vana att lägga till personer jag mötte i mitt arbetsliv, som den verkliga förändringen skedde.

Connectade med personer jag mötte

Efter ett tips från en bekant började jag att connecta med personer jag träffade i mitt arbete, som leverantörer, kunder, personer som jag pratade med på konferenser och liknande. Det var också en sådan kontakt som ledde till vändpunkten i min karriär. En kvinna som jag hade mött som hastigast på ett branschevent hade spanat in min profil och kommit att tänka på en roll som de hade lagt ut internt. Hon mailade mig därför på LinkedIn och tipsade om att ta kontakt med deras HR-avdelning och hälsa från henne.

Sagt och gjort; jag skickade iväg ett kort mail och fick rätt omgående komma på intervju. Rollen var egentligen något helt annat än det jag arbetade med då och dessutom betydligt mer senior, men jag insåg snabbt att det var helt rätt nästa steg i min karriär. Som tur var tyckte HR-chefen likadant och tre månader senare gjorde jag min första dag i min nya roll. 

För mig öppnade LinkedIn upp en helt ny värld. Kanalen hjälpte mig att hålla kontakten med affärsbekanta, inspirerade mig till att utvecklas och fick mig att ta nästa steg i karriären – helt utan CV och ansökningar. En liten investering från min sida, som faktiskt förändrade mitt liv!

/Anna

 

I vår kostnadsfria LinkedIn-guide för nybörjare ger vi tips kring hur du optimerar din profil och hur du bör tänka för att dra största möjliga nytta av kanalen. Trevlig läsning!