Scandic Hotels CFO: “Rätt kompetens har aldrig varit viktigare”

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Scandic Hotels CFO: “Rätt kompetens har aldrig varit viktigare”</span>

Jan Johansson har en lång bakgrund som CFO inom en rad stora bolag och arbetar sedan 2016 på Scandic Hotels, Nordens största hotellföretag. De första åren präglades av större företagsförvärv, organisk expansion av hotellportföljen och förbättrad lönsamhet. Vid pandemins intåg var det i princip som att allt förändrades över en natt.

– Det var otroligt dramatiskt och vi gick igenom olika skeden. Från första insikten om att vi skulle tappa hotellgäster från Kina till att vi i mitten av mars förra året förstod hur enormt kraftfull effekten var. Vi hade en negativ orderingång och beläggningen rasade på kort tid, förklarar Jan.

Som CFO har Jan tvingats fatta snabba beslut och lita på sig själv genom krisen. En stor utmaning har handlat om att behålla tryggheten, arbetsglädjen och kreativiteten bland medarbetare trots att interna utgifter legat på minimum och många isolerats i sina hem. 

– Det är viktigt att få hela organisationen att tänka på att varje krona räknas – egentligen alltid, men särskilt när det går dåligt. Samtidigt behöver medarbetarna känna sig trygga och motiverade. Vi har visat att vi bryr oss och peppat varandra med övertygelsen om att hotellmarknaden kommer tillbaka – vi vet bara inte när. Det har det blivit tydligt att det finns en god förståelse och stark lojalitet bland oss. 

Tar gärna hjälp av rekryteringsbolag specialiserat mot ekonomer

I tider av kris blir det lätt ett överskott på arbetskraft inom vissa sektorer, och inom andra ett underskott. Kompetensförsörjning har nog aldrig varit så viktigt som nu, berättar Jan.

– Normalt sett är det en utmaning att behålla bra människor och kompetenser när företag och branscher inte utvecklas i samma takt som tidigare. Men för mig känns det extra viktigt just nu att hålla mig uppmärksam på att behålla bra kompetens.

När det gäller rekrytering av ny kompetens tar Jan helst hjälp av ett externt rekryteringsbolag som är experter på sitt område. På så vis hanteras selekteringen, viktiga bakgrundskontroller och allt administrativt arbete som sedan kokas ned till ett urval av de bästa kandidaterna, medan han själv kan fokusera på det allra viktigaste – att avgöra om personkemin känns rätt. 

– Det händer att man får väldigt många ansökningar som man behöver hjälp med att hantera, och jag tar gärna extern hjälp för att värdera kompetenserna hos kandidaterna och göra urvalet. Jag lägger gärna störst krut på att avgöra om personen är rätt. De gångerna en rekrytering inte fungerat har skälet ofta varit att man missat något när det gäller de personliga egenskaperna, och en felrekrytering är inte bara ett ekonomiskt misslyckande. Det blir snarare en energiförlust hos en själv, organisationen och medarbetaren. Om inte rekryteringen är lyckad trivs heller inte medarbetaren, som känner att det är något som inte stämmer.

På frågan om vad Jan letar efter hos en kandidat svarar han att det är en mix av rätt slags personlighet och en hög grad av kunskap inom ens område. 

– Specialistkompetens är viktigt, man får aldrig göra avkall på det. Det gäller oavsett om du är redovisare, controller, eller jobbar med investerarrelationer. Det gäller både att ha en relevant skolutbildning och väldokumenterad yrkeserfarenhet och att man blivit duktig på sitt område. Sen måste naturligtvis det kombineras med relevanta personliga egenskaper. Jag tycker att det är viktigt att mina medarbetare håller vad de lovar samt att de är kommunikativa och ödmjuka och bidrar till samhörigheten. Ett team behöver vara välfungerande, och det är mitt jobb att se till att teamet är välbalanserat både när det gäller sakkunskaper och personliga egenskaper. 

Ytterligare en fördel med att använda sig av en extern rekryterare är att man alltid har ett bollplank, berättar Jan.

– Det är skönt att kunna bolla frågeställningar med någon som ser utifrån, och jag uppskattar att ha en diskussion med en specialiserad rekryterare som har en facklig kompetens. Då kan man få förklara hur man själv uppfattar och tänker kring en kandidat och få inputs om vad de tänker. 

Tänk framåt – men blicka inte för långt

Det senaste årets händelser har fört med sig värdefulla insikter och en sak är säker, många kan dra lärdomar från Jans erfarenheter.

– Nyckeln ligger i att hela tiden våga tänka framåt men inte för långsiktigt eftersom det kommer hända saker längs vägen. Var tydlig med vad som sker här och nu  – och blicka framåt de närmaste månaderna, förklarar Jan och tillägger:

– När pengar läcker ut måste du jobba med många områden parallellt, det är en lärdom och ett råd för andra. Det finns bara en sak som gäller – att säkra likviditeten. Dra ner på alla kostnader du kan samtidigt som du lutar dig mot kalkyler och låter dem styra.

Så rekryterar du för att få ihop ett bra team till ekonomiavdelningen Ladda ner guiden här

Vi fick äran att samtala med Jan Johansson, CFO på Scandic Hotels om hur han säkerställer att hans ekonomiavdelning både bibehåller och rekryterar rätt slags kompetens, och varför en felrekrytering inte enbart är ett ekonomiskt misslyckande.