Så lyckas du med onboardingen

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så lyckas du med onboardingen</span>


Onboarding är mer än bara ett buzzword - det lägger grunden för nyanställda att bli produktiva, engagerade och välmående team-medlemmar. Men hur skapar man egentligen en lyckad onboarding? Här ger vi dig våra allra bästa tips för hur du skapar rätt förutsättningar för er nya medarbetare att komma in i arbetet.

Utse en ansvarig
Börja med att utse en ansvarig för onboardingen, och gör det tydligt för er nya kollega vem detta är. På så sätt försäkrar du dig om att allt genomförs som planerat samtidigt som du skapar trygghet för den nyanställde.

Börja med preboarding
Anställningsavtalet är signerat. Nu är allt klappat och klart fram tills dagen då er nya kollega. Eller? Nej, inte om du vill försäkra dig om att personen ska behålla sina positiva känslor och förväntningar inför sin jobbstart. Se till att informera om hur introduktionen ser ut, vem som ansvarar för onboardingen och att ni finns tillgängliga för eventuella frågor inför jobbstarten.

Tips!

Utöver den formella informationen - glöm inte att informera om sådant som underlättar för kollegan att komma in i företagskulturen. Kanske brukar ni till exempel ha after work en viss dag eller äta lunch ute på fredagar?

Informera internt
För att välkomna er nya medarbetare på bästa sätt är det viktigt att resten av företaget blir informerade om att de ska få en ny kollega. Glöm inte att berätta vilken dag personen börjar!


Gör en plan
Gör en plan för medarbetarens första tid på företaget. Vilka arbetsuppgifter ska personen få, och vilka verktyg behövs för att komma in i arbetet? Se till att ha alla praktiska saker på plats såsom dator, telefon, mejladress och inloggningsuppgifter inför första dagen. Den första dagen bör du även presentera den nya medarbetaren så att han eller hon får hälsa på alla kollegor. Om det finns personer på företaget som personen kommer jobba extra nära - boka in individuella möten där de får presentera sig själva, sin roll och sina ansvarsområden. I onboardingplanen bör även uppföljningsmöten ingå för att ni ska kunna stämma av att allt går som det ska och lyssna in om något bör justeras.

Tydlighet, inkludering och kommunikation
Känns det krångligt och tidskrävande att skapa en onboardingprocess? Då kan det underlätta att ha några vägledande ledord att ha i bakhuvudet: tydlighet, inkludering och kommunikation!