Så rekryterar ni bäst under lågkonjuktur

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så rekryterar ni bäst under lågkonjuktur</span>

Svensk ekonomi står inför en lågkonjunktur. Det framkommer av Finansdepartementets senaste prognos som presenterades i slutet av oktober. Den höga inflationen och de stigande räntorna fortsätter att påverka företag samtidigt som arbetslösheten förväntas stiga ytterligare under 2023. Men måste en sämre ekonomi automatiskt innebära rekryteringsstopp? Inte alltid.

Under en högkonjunktur är konkurrensen om de bästa talangerna hård, och de har ofta flera olika alternativ att jämföra med när de söker efter ett nytt jobb. Under lågkonjunkturen kan man tvärtom sticka ut på arbetsmarknaden och passa på att fånga in de där eftertraktade stjärnorna som tidigare kanske varit helt otillgängliga. Ett exempel: Efter 11 september-attackerna 2001 gick USA in i en nedgång för ekonomin, vilket gjorde att många utvecklare och ingenjörer blev arbetslösa. Många av dessa talanger rekryterades då av Apple – som tack vare det kunde lansera sin första iPhone några år senare. 

Här är våra tre bästa tips på hur ni kan lyckas rekrytera under kommande lågkonjunktur.

  • Rekrytera efter de långsiktiga målen

En lågkonjunktur är inte rätt tillfälle att göra snabba och ogenomtänkta rekryteringar – ni har antagligen inte råd att anställa fel person. Titta istället extra noga på företagets långsiktiga mål och skapa en kompetensinventering om ni inte redan har en sådan. Med den till grund kan ni hitta de kandidater som kommer att bidra till er långsiktiga resa, och stanna kvar även när arbetsmarknaden börjar röra på sig igen. 

  • Använd rätt verktyg

När fler är arbetslösa kan ni också förvänta er fler sökanden till era tillgängliga roller. För att det inte ska bli helt överväldigande att sortera och hitta de bästa kandidaterna till varje roll är det dags att investera i ett bra rekryteringsverktyg  – eller att ta hjälp av en rekryteringsexpert

  • Headhunta

En lågkonjunktur är det perfekta tillfället att kontakta de där superstjärnorna som ni annars bara ser skymta förbi på LinkedIn. Trygghet brukar vara det stora ledordet när kandidater söker jobb under en långkonjunktur, så våga fråga om en fast anställning hos er är något som lockar. Kanske frågar ni vid precis rätt tillfälle!