Är de nästa miljarduppköp? ­– här är tio bolag du bör känna till

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Är de nästa miljarduppköp? ­– här är tio bolag du bör känna till</span>

I september offentliggjordes att svenska Mojang hade köpts upp av Microsoft. På prislappen stod den spektakulära summan 2,5 miljarder dollar, drygt 18 miljarder kronor. Det är en rekordstor affär ­– men inte den enda i sitt slag. Ny Teknik rapporterade nyligen att åtta svenska spjutspetsbolag har köpts upp i år. I samtliga fall har köparna varit utländska bolag, och allra mest aktivitet har man sett hos de amerikanska IT-jättarna.

– De dammsuger marknaden på jakt efter både teknik och talang. Det är en trend som absolut kommer att fortsätta, och nu ser vi också att kinesiska aktörer som Alibaba och Tencent ger sig in i leken, säger Staffan Helgesson, vd på riskkapitalbolaget Creandum, till Ny Teknik.

I Ny Tekniks årliga lista över landets mest lovande unga teknikbolag, den så kallade 33-listan, kan man se spår av samma trend. Av de 144 företag som hittills varit med på 33-listan är nu tolv stycken uppköpta. Men vilka företag står näst på tur?

Här är tio svenska bolag som Ny Teknik ser som framtidens uppköp:

–     Accedo Broadband utvecklar teknik för appar till tv-apparater.
–     Arccore säljer programvaror med öppen källkod för elektronik och kommunikation i bilar.
–     Edgeware utvecklar utrustning för att distribuera tv och video i bredbandsnät.
–     Flightradar 24 gör storsäljande appar som håller koll på världens flyg. Företaget fick mycket uppmärksamhet när det malaysiska planet MH 370 försvann tidigare i år.
–     Exeger siktar högt med en ny typ av billiga solceller.
–     Izettle har en mobil betallösning som gör det möjligt för privatpersoner och mindre företag att ta betalt med kort.
–     Narrative har utvecklat en kamera som bärs på kroppen och loggar ditt liv vilket har gett företaget enorm uppmärksamhet.
–     Truecaller erbjuder en global telefonkatalog i form av en app, med användare i 160 länder.
–     Neo Technology utvecklar en ny typ av databas.
–     ÅAC Microtec är experter på riktigt små elektronikkomponenter för rymden med försäljning såväl i USA som i Japan.

… men Spotify, då?
Ny Teknik skriver att musiktjänsten Spotify enligt rykten har uppvaktats av Google, men att de snarare verkar ha siktet riktat mot börsen.

Ladda ned vårt whitepaper!

Hur hittar du kompetensen som gör er till nästa stora innovationsbolag – eller som säkrar er position på marknaden? Det får du reda på i Poolias snabbguide till rekrytering – Du hittar guiden här.

De senaste åren har vi sett flera svenska innovationsbolag köpas upp av utländska jättar till mångmiljardbelopp. Nu listar Ny Teknik företagen de tror är näst i tur.