Vill du byta jobb efter sommaren?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vill du byta jobb efter sommaren?</span>

 

 
Går du i tankar om att byta jobb efter sommaren? Kanske har du tröttnat på chefen, vill ha högre lön eller drömmer om att byta karriärbana helt? Under sommarsemestern är det många som börjar reflektera över vad man vill med sin karriär och om man är på rätt position.

 

Många vill byta jobb efter sommaren

När tempot går ner och den hektiska vardagen byts ut mot långa dagar på stranden är det många som börjar reflektera över sitt liv. En undersökning från Blocket Jobb i samarbete med Sifo från 2019 visar att fyra av tio känner att de vill byta jobb efter semestern. Bland yrkesverksamma i åldern 18–29 var andelen så stor som sex av tio som funderat på en ny karriär under sommarsemestern. 

Därför drömmer du om ett nytt jobb

Det kan finnas många orsaker till att du vill byta jobb. Några av de vanligaste anledningarna är att man vill få en bättre lön, utmanas och utvecklas mer i sitt jobb eller att man är sugen på att testa något helt nytt. Det kan också handla om att man vill ha en bättre chef, att man har svårt att avancera på sin nuvarande arbetsplats eller att man inte trivs med företagskulturen.

”Vi presterar som bäst när vi får jobba med något vi brinner för. Har du ett drömjobb? Tänk då på att varje gång du byter jobb se till att det tar dig ett steg närmre din dröm. Känslan av att man är på väg framåt, i rätt riktning, är en stark drivkraft och en viktig trivselfaktor i arbetslivet."

- Lisbeth Ahnström, Konsultchef på Poolia Finance 

 

Så söker du jobb inför hösten

Under sommaren är det ofta relativt tomt bland jobbannonserna, men det betyder inte att det är ett dåligt tillfälle att söka nytt jobb. Det är tvärtom ett väldigt bra tillfälle att kontakta arbetsgivare om du är intresserad av ett nytt jobb till hösten. Det är en lugnare period för många verksamheter och då ökar chansen att nå fram och göra ett intryck. Det kan också öka chanserna att få komma på intervju eftersom det är färre som söker jobb.

 

Våra fyra bästa tips när du vill byta jobb

  1. Hitta tydliga tecken. Har du haft låg energi och upplevt likgiltighet gentemot jobbet den senaste tiden? Var observant och fråga vänner och familj hur dem upplevt dig den senaste tiden. Jobbet har stor påverkan på hur vi mår.
  2. Fundera på vad du vill ha. Reflektera över vilka arbetsuppgifter du skulle vilja ha och vilka arbetsplatser som känns extra attraktiva. Skriv ner för- och nackdelar med jobbet du har i åtanke.
  3. Var tydlig mot chefen. Berätta hur du känner och lyssna på vad din närmaste chef har att säga om det. Det kan vara så att din chef kan hitta nya möjligheter för dig inom företaget eller har tips på något helt nytt som kan passa dig.
  4. Avsluta snyggt. Har du bestämt dig och kanske till och med fått ett nytt jobb är det jätteviktigt att du avslutar din gamla tjänst på ett bra sätt. Det kommer att vara en värdefull referens när du söker jobb i framtiden.