HR-ansvarig – leta inte IT-kompetens på egen hand

HR-ansvarig-rekrytera-inte-sjalv

Du förstår inte rollen

Ingen HR-ansvarig förväntas såklart vara expert inom alla branscher. Men det finns en del roller som ligger nära till hands, där ett översiktsperspektiv räcker för att ha en god förståelse för kandidater. Det gäller inte IT. Att skapa en kravprofil för en IT-roll utan att kunna branschen och känna till begreppen som används är en utmaning. Och att sedan kunna avgöra om kandidaten är kvalificerad eller inte blir som en gissningslek när du själv inte har någon kompetens inom IT.

Du är inte intresserad av IT 

Att försöka förstå sig på IT-branschen är som att dyka in i en helt ny värld. Trots att vi alla använder teknik dagligen och har användarkunskap om mjukvara, är det något helt annat att sätta sig in i det som ligger bakom. Är du inte genuint intresserad av hur det fungerar kommer det heller inte att fastna. Som HR-ansvarig är du förhoppningsvis intresserad av hur människor fungerar och vilka sociala kompetenser som krävs för att passa in på er arbetsplats, men här krävs det att du också har ett intresse för det tekniska.

Du har inte tid att hitta rätt kompetens

Om du ska rekrytera inom IT behöver du vara ständigt uppdaterad på det senaste. IT-rollen är i konstant förändring och att försöka bena ut vilken typ av roll just er verksamhet är i behov av kräver mycket research. Dessutom är det hård konkurrens om IT-rollerna. Detta betyder att en rekryteringsprocess till en IT-position kan ta tre gånger så lång tid som att rekrytera till en roll inom ekonomi eller kundcenter. Oftast är inte kandidaterna särskilt benägna att själva söka jobb, så här är det headhunting och nätverk som du måste gå på för att ta en första kontakt. Att leta bra kandidater är ett tidskrävande arbete, inte minst om du inte är van att jobba på det sättet.

Bloggtips: HR-chef: Därför ska du bli partner med en rekryteringsbyrå för dina IT-rekryteringar

Du har inte kunskap om LinkedIn

Eftersom de flesta IT-stjärnorna inte aktivt söker jobb är det bästa sättet att hitta bra kandidater att lokalisera dem själv. LinkedIn är ett bra verktyg att använda sig av för att vaska fram rätt kandidater. Här gäller det att ha rätt kunskap om hur du använder nyckelord och bygger ett filter för den profilen du är ute efter. Om du inte är ett proffs på LinkedIn finns det risk för att du hamnar helt fel och att du kontaktar kandidater som inte alls passar för den roll du söker. 

Du är ingen säljare

När det kommer till att ta kontakt med en intressant kandidat på till exempel LinkedIn gäller det att ha en vässad säljpitch redo. Det är en fin balans mellan att sälja in företaget, kulturen och förmåner i kombination med att skapa en intresseväckande beskrivning av rollen. Här räcker det inte med att ha en grym rekryteringsannons. Hit kommer bara kandidaten om den första kontakten fångar hen. Att vara både engagerad, säljig men ändå ödmjuk och inte för “på” är en konst som kräver träning.

Guiden för dig som ska rekrytera inom IT    Ladda ner guiden här

Vill du veta mer om hur du ska tänka när du rekryterar inom IT? Hör av dig till oss på Poolia IT.

Här är IT-rollerna vi på Poolia IT kan hjälpa dig att rekrytera!

 

 

Kunskap, tid och rätt säljpitch. Att leta IT-kompetens är mer komplext än vad det kanske verkar, och det är hård konkurrens om rätt kandidater i en av vår tids hetaste branscher. Stämmer dessa påståenden in på dig? Då är det dags att ta hjälp med dina IT-rekryteringar.