Rätt kläder på arbetsintervjun

rätt kläder på arbetsintervjun

Du har blivit kallad till jobbintervju - grattis! Men nu till den stora frågan: vilka kläder ska du ha på dig? Första intrycket är viktigt och därmed även din klädsel. Vi tipsar dig om passande kläder till din arbetsintervju

Vad är det för jobb du sökt?

– Vilka kläder som passar på anställningsintervjun beror såklart på vilken typ av jobb du har sökt. Om du ska på en intervju för förskolepedagog eller sjuksköterska behöver du inte ha en lika formell klädsel som om du söker jobb på bank eller advokatbyrå.
På en advokatbyrå är det ofta en klädkod som gäller och det är smart att kolla upp det här inför intervjun. Lite research skadar ju aldrig och du kan om du vill ringa upp arbetsplatsen innan och höra vad som gäller när det kommer till klädsel. Kanske behöver du en kostym eller åtminstone en dressad skjorta tillsammans med en kavaj på anställningsintervjun. Klädsel på ett kontor kan variera beroende på vad du ska arbeta med. Kontorsjobb kan kräva en strikt dresscode eller så passar jeans och sneakers alldeles utmärkt!

Passande kläder på en anställningsintervju

– Om det gäller en intervju på en arbetsplats där det inte råder en speciell klädkod så gör du rätt i att satsa på en mer neutral outfit. Visst kan du välja att bära färgglada plagg om det är det du gillar men det kan vara en bra idé att tona ner din outfit en aning. Satsa gärna på mer diskreta nyanser, stilrena plagg samt basfärger. Överlag kan det vara en bra idé att klä upp sig lite extra istället för att göra tvärtom och klä ner dig inför intervjun. Men viktigast av allt är såklart att du känner dig bekväm, du ska kunna fokusera på att göra en bra intervju i första hand, inte vad du har på dig.

Kläder att undvika på en anställningsintervju

– Vissa kläder är inte ultimata under en intervju. Undvik gärna stora tryck och symboler på dina kläder då dessa kan dra åt sig onödig uppmärksamhet, likaså huvudbonader som kepsar och mössor ska tas av innan du kliver in i rummet. Undvik också mjukisplagg, slitna eller trasiga kläder samt utmanande plagg. Självklart har du rätt att klä dig som du vill men oftast tjänar man på att klä sig neutralt på en arbetsintervju. Du är där på dina meriter och att komma med magkort topp och kort kjol kan tyvärr ge fel signaler hur gärna vi vill tro att vi kommit tillräckligt långt för att man som kvinna ska få bära det man vill utan att folk ska ha en åsikt om det. Om det varmt ute så undvik ändå öppna skor som visar tårna då det känns mer professionellt med stängda skor.

Vill du lära dig mer och hur man på bästa sätt skriver sitt cv eller personliga brev? Eller hur du på bästa sätt förbereder dig inför din anställningsintervju? Klicka dig vidare på någon av länkarna nedan.