Behöver du personal inom teknik, IT-support eller drift? Ta hjälp i rekryteringsprocessen!

Hitta-ratt-IT-kompetens

I det här blogginlägget vill vi därför presentera vilka olika delar i rekryteringsprocessen som du som IT-chef kan få hjälp med för att det ska bli så bra som möjligt. Du behöver kanske inte alltid hjälp med alla rekryteringstjänster som erbjuds av en rekryteringsspecialist (även om du givetvis kan ta hjälp med allt), utan det är kanske bara den viktiga search-delen, eller en second opinion som krävs? Nedan kan du läsa om de delar som du kan få hjälp med i rekryteringsprocessen.

 ✓ Behovsanalys

Att skapa en gedigen behovsanalys för vad ni faktiskt söker kan verka självklart och tämligen enkelt, men du som IT-chef kan vara “hemmablind”. Vid skapandet av en behovsanalys kan viktiga områden utelämnas, för att du vill täcka de behov du ser som allra viktigast just nu. Tar du hjälp av en specialist inom detta område säkerställer du att detta viktiga första steg blir komplett, och banar väg för en lyckad rekrytering. 

 ✓ Ta fram kravprofil

När behovsanalysen är klar, ska också en kravprofil sättas upp. Denna ska inte bara innehålla tidigare erfarenheter hos en kandidat, utan också specificera egenskaper och kanske till och med värderingar som är viktiga för er. När du som chef tar hjälp med denna punkt, så säkerställs att en så specifik kravprofil som möjligt utformas, vilket kommer att sålla i de kandidater ni söker. Så här fungerar hela rekryteringsprocessen!

 ✓ Search

Just inom IT är Search i stort sett oundvikligt. Du måste aktivt leta upp kandidater som passar in i er kravprofil, för att inom en så pass konkurrenskraftig bransch som IT går det inte att lägga ut en platsannons, rulla tummarna en stund och hoppas på bra ansökningar. Du behöver hitta kandidaterna och ha ett så pass bra erbjudande att de nappar. Tar du hjälp med search får du hjälp av ett proffs som kartlägger marknaden och nosar fram rätt potentiella kandidater. 

 ✓ Second opinion

Detta är något du ofta kan ta hjälp med mot slutet av en rekrytering som du skött själv. Kanske har du några toppkandidater kvar och är i behov av ett rekryteringsproffs som kan hjälpa dig att agera bollplank för att avgöra vem som ska erbjudas jobbet. Läs mer om second opinion här. 

 ✓ Tester

Genom att ta hjälp med tester av kandidater du valt ut, kan du i ett tidigt skede få reda på vilka som passar in i den behovsanalys ni skapat. Testerna kan till exempel bedöma hur kandidaten kommer att agera och fungera, men också prestera i just er organisation. Detta avgörs till exempel via personlighetstest, lokalisering av drivfaktorer eller genom att titta på vad som motiverar personen. Läs mer om personlighetstester här. 

Checklista: Kvalitetssäkra din rekryterings- och bemanningspartner inom IT    Ladda ner guiden här

Nu vet du vilka delar som du kan få hjälp med i en rekryteringsprocess. Vill du veta mer om hur du ska tänka kring att välja rätt rekryteringsföretag? Hör av dig till oss på Poolia IT. 

Varför ska du som IT-chef ta hjälp av en rekryteringsspecialist? Du kan ju IT och borde rimligtvis veta exakt vad ni söker så varför skulle du inte ha det som krävs för att rekrytera? Förklaringen är enkel: Du har inte alltid tiden eller kunskapen som krävs för en lyckad rekrytering. Det är också extra viktigt att förstå alla delar i rekryteringsprocessen för just IT-relaterade tjänster, då detta är en så pass konkurrenskraftig bransch där kandidater i stort sett kan välja och vraka bland olika jobberbjudanden.