Behöver du personal inom ekonomi? Ta hjälp av en rekryteringskonsult!

business-man-and-woman-handshake-in-work-office-RÄTTSIZE

De senaste åren har det blivit allt svårare att lokalisera hitta, locka och anställa de främsta talangerna för en viss roll då de snabbt plockas upp av något annat företag. En rekryteringskonsult kan se till att det är ditt företag som kniper talangerna först – samtidigt som du sparar tid och pengar på din rekryteringsprocess!

Så hittar du rätt kompetens inom ekonomi    Ladda ner guiden här

Varför ska du anlita en rekryteringskonsult?

1 Det är tidsbesparande

En rekryteringsprocess kan vara en relativt lång och tidsödande historia. På mindre bolag är det vanligt att chefen ansvarar för rekryteringen och tvingas då lägga värdefull tid på rekrytering då hen egentligen borde lägga tid på andra arbetsuppgifter. Det är inte ovanligt att en rekryteringsprocess tar 100 timmar – har du tid till detta? 

Med en rekryteringskonsult finner du istället en person som arbetar med detta varje dag. Personen du tar in är specialist på just rekrytering, vilket innebär att du sparar en massa tid då deras startsträcka är kortare. Eftersom de redan har en upparbetad rekryteringsprocess, annonseringspartners, samarbetspartners och framförallt ett kontaktnätverk med kandidater går det snabbare. För att undvika att förlora de bästa kandidaterna måste man arbeta snabbt samt veta vart man ska leta. 

2 Du undviker eventuella kostnader vid en felrekrytering

Det går inte alltid att till 100 % säkerställa att man har hittat rätt person, men alla vill givetvis undvika att göra felrekryteringar. Om du rekryterar själv inom företaget måste du vid en felrekrytering börja om på nytt. En felrekrytering kommer alltid att kosta stora summor – har du råd med det? 

Många rekryteringsföretag har därför en garantitid på 4-6 månader. Det innebär att om kandidaten under provanställningen säger upp sig eller om arbetsgivaren gör det – då erbjuds du en ny rekrytering kostnadsfritt! 

3 Säkerställning av en proffsig process från början till slut

En rekryteringskonsult säkerställer samtidigt också kvaliteten genom att komma in med ett stort, stabilt nätverk, samt har test och bakgrundskontroller tillgängliga vilket i slutändan leder till en mer träffsäker bedömning.

Själva bemötandet av kandidater är också viktigt att ha med sig i en rekryteringsprocess. Samtliga kandidater måste bekräftas – inte bara de som går vidare till slutintervjuer, och det ska alltid erbjudas feedback och återkoppling. 

Dessutom är det en större sannolikhet att hitta den bästa möjliga kandidaten om man väljer en rekryteringskonsult från ett företag med ett starkt varumärke. Ett rekryteringsföretag använder sig av ett stort antal kanaler för sin annonsering, samt har träffat ett stort antal kandidater med “samma profil” genom arbetet med rekrytering till andra kunder. Väljer du ett rekryteringsföretag som dessutom arbetar specialiserat inom ekonomi så finner du ett stort nätverk inom just ekonomi.  

I vilka sammanhang är det viktigast att använda sig av en rekryteringskonsult?

En rekryteringskonsult kommer att vara värdefull oavsett vilken position som ska tillsättas, men om vi ska tipsa om situationer där det är som mest värdefullt är det när man som chef inte är van vid att rekrytera eller om man inte har tiden att lägga det betydande engagemang som krävs under en rekryteringsprocess. Då är det bättre att ta in en specialist så att du slipper avsätta tid åt något som tar fokus från dina huvuduppgifter.

Som vi var inne på tidigare så kan det också vara värdefullt att ta hjälp av ett specialistbolag för att få hjälp med rekrytering av mer nischade profiler. Ett rekryteringsföretag som är specialiserat inom ekonomi har med mycket stor sannolikhet utför ett liknande uppdrag tidigare och har därmed möjlighet att ta fram kandidater som är relevanta utifrån era behov oavsett profil eller kompetens. 

Vill du veta mer om hur våra rekryteringskonsulter arbetar är du alltid välkommen att kontakta oss!