Ekonomichef – sluta med att fokusera på enbart kompetens när du rekryterar!

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Ekonomichef – sluta med att fokusera på enbart kompetens när du rekryterar!</span>

Svaret är alltför ofta nej. Det som händer är att många i stor utsträckning fokuserar på de enskilda rollerna och deras spetskompetens istället för att se hela avdelningen. Många glömmer bort att alla roller på ekonomiavdelningen är beroende av varandra för att lyckas. För många år sedan satt ekonomerna och vände papper på ett litet kontor – ensamma.


Nu är det annorlunda. Ekonomiavdelningen är en stabsfunktion med en central roll i verksamheten. Det innebär inte bara att de måste samarbeta med de andra avdelningarna, de behöver också kunna supporta hela företaget. Är dessa personer inte synkade, serviceinriktade eller samarbetsvilliga, kommer det så småningom smitta av sig på de andra avdelningarna.

Lästips: Tänk brett och nytt – hyr in en kombikonsult.

 

Så, vad kan du göra när du ska rekrytera till ekonomiavdelningen?

Fokusera mer på personlighet än på kompetens. Passar inte personen in på avdelningen, i teamet eller på företaget, kvittar det i stort sätt att hen är en fena på fakturamatchning. Däremot kan det vara så att en person som känns perfekt för avdelningen saknar Excel-kunskaper, då kan ni utbilda personen i det när den är på plats. Det är desto enklare att lära en person något nytt än att ändra en personlighet. 

Men hur ska du veta om personen passar eller inte?

Titta på din avdelning eller team. Vilka roller finns, hur fungerar teamet och vilka typer av människor är de? Involvera ditt team i behovsanalysen och fråga vilken typ av person de vill få in. Men hur tar du reda på om personen verkligen passar in i gruppen? Ponera att du bara har tre kandidater kvar i din rekryteringsprocessLåt avdelningen träffa dem i ett sammanhang som inte handlar om jobbet – på en fika eller frukost till exempel. Då får kandidaten möjlighet att ställa de där lite obekväma frågorna som hen inte skulle ställa under en intervju. Ett utmärkt tillfälle för gruppen att känna efter om personen skulle passa in, och för kandidaten att skapa sig en bättre bild av både gruppen och tjänsten. För i grund och botten är det oftast det som är det viktigast – människorna du ska jobba med.

Med detta sagt, tror jag att alla företag kan behöva tänka mer på personlighet än kompetens i sin rekrytering. På alla avdelningar. För du är faktiskt inte ditt CV! Du är en person som kan bidra med mycket mer än så.

Så rekryterar du för att få ihop ett bra team till ekonomiavdelningen Ladda ner guiden här

Idag handlar nästan alla jobb om att arbeta i team. Oavsett om det är på ett lager, en ekonomiavdelning eller i en butik. Men är det verkligen en självklarhet när du rekryterar till ekonomiavdelningen?