Vad kostar en rekrytering egentligen?

vadkostarenrek.jpg

Behovsanalys

I början av rekryteringsprocessen behöver du göra en behovsanalys. Undersök även om du kan hitta personen internt på företaget, om ni bara ska ersätta personen som slutade eller om det finns möjlighet att komplettera rollen. Behovsanalysen är grunden till en lyckad rekrytering och därför är det extra viktigt att du lägger mycket tid på den. Vi har skrivit en guide om hur du skapar en ännu bättre behovsanalys – läs den gärna här.

Skriv platsannons

“Att skriva en platsannons är väl ingen konst” tänker många, men faktum är att platsannonsen är avgörande för att du ska hitta rätt kandidat i slutändan. Tänk på att den ska spegla er som företag så lägg lite extra krut på den.

Annonsering

När platsannonsen är klar ska den annonseras ut på rätt ställen för att hitta rätt kandidat. Om du inte själv har ett stort socialt nätverk krävs betald annonsering. Beroende på hur mycket du kan lägga på marknadsföringen så kan det kosta allt mellan 15000 till 100 000 kr eller mer.

Urval

Under tiden ansökningarna börjar ramla in måste du vara tillgänglig för att besvara frågor, både via telefon och mail. När ansökningstiden har gått ut  (eller helst innan) ska du även gå igenom alla dessa ansökningar.

Intervjuer och referenstagning

När du bestämt dig för vilka kandidater du vill gå vidare med är det dags för intervjuer. Under samma tidsperiod kan du även kontakta referenser för att få en bättre uppfattning om kandidaterna.

Tester

För att hjälpa dig att välja rätt kandidat så kan du (beroende på roll) göra tester på några av kandidaterna. Här är alla våra tester!

Introduktion

När du har anställt en person ska denne sedan introduceras in till sin nya roll. Du kan aldrig vara hundra procent säker på att personen du valt kommer att passa in och fungera på ditt företag, men har du gjort ett bra förarbete så är förutsättningarna goda.

Man brukar säga att en felrekrytering kostar ett företag mellan 250 000 och 1 miljon kronor, så var noggrann i dina rekryteringar. Har du inte tid, ta hjälp av experter. Har du tid, men vill ha hjälp med vissa delar, läs det här!

 Därför lönar det sig att anlita ett bemanningsföretag  Den effektivaste hjälpen vid rekryteringar Ladda ner guiden här

 

Tid är boven i en rekryteringsprocess. Och som ni alla vet så är tid pengar, vilket betyder att den tid du egentligen skulle lägga på ditt eget arbete försvinner. Förutom tiden finns det även faktiska kostnader i en rekryteringsprocess. I det här inlägget ska jag därför gå igenom vad en rekrytering kostar – i tid och pengar.